Vojnici iz pet zemalja na vježbi u kolašinskim planinama

Iz Ministarstva odbrane kazali da vojnici kroz ovu vježbu unapređuju sposobnosti da izvode vojne, ali i operacije potrage i spašavanja

13294 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Vojnici iz pet zemalja učestvovali su danas u vojnoj vježbi "Zajednički izazov 23" (Common Challenge 23) u kolašinskim planinama.

"Kretati se kroz snijeg pod opremom teškom više desetina kilograma i boraviti na ledenim vrhovima traži posebnu fizičku, ali i snagu karaktera. Zato smo ponosni na naše pripadnike njihove kolege iz Austrije, SAD, Sjeverne Makedonije Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje, koji kroz ovu vježbu unapređuju sposobnosti da izvode vojne, ali i operacije potrage i spašavanja, kojima će biti na usluzi građanima Crne Gore u slučaju potrebe", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kazali su da kroz ovakve izazove i razmjenu iskustava jačaju interoperabilnost i prijateljstva sa partnerima i saveznicima, kako bi bili spremni da odgovore na sve postavljene zadatke, bez obzira na uslove i teren.

Vježba je okupila oko 250 učesnika i prvi put se na teritoriji Crne Gore organizuje međunarodna vojna vježba tog kapaciteta u zimskim uslovima.

U narednih deset dana pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Sjeverne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u širem rejona Kolašina, posebno na prostorima okolnih planinskih masiva, uvježbavaće napadne i operacije traganja i spasavanja, dok će komande unapređivati procese donošenja vojnih odluka.

Bonus video: