Adžić: Crna Gora istrajna na putu evropskih integracija

Ministar unutrašnjih poslova razgovarao sa zamjenikom generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji

2330 pregleda 1 komentar(a)
Onidi i Adžić, Foto: MUP
Onidi i Adžić, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa Olivijeom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, kao i predstavnici Evropske komisije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Fronteksa, Europola i nekoliko država članica Evropske unije.

Iz MUP-a je saopšteno da se Adžić zahvalio na dosadašnjoj podršci i saradnji, istakavši da taj resor, uprkos "svim trenutnim poteškoćama i nepovoljnim prognozama", ispunjava sve svoje ciljeve i obaveze na putu ka članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji. Naglasio je da upravo ovaj sastanak šalje snažnu poruku da Crna Gora ispunjava svoje zadatke i ostaje istrajna na putu evropskih integracija.

ažić ek
foto: MUP

Onidi je, kako navode iz MUP-a, pohvalio izbor novog nacionalnog koordinatora za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

"Istakao je da je impresioniran učinkom Crne Gore u oblasti pružanja privremene zaštite licima iz ugroženih ratnih područja u Ukrajini, kao i kompletnim načinom na koji su ta lica zbrinuta. Podcrtao je značaj produbljivanja saradnje sa Fronteksom kroz potpisivanje novog sporazuma o statusu. Naglasio je značaj usklađivanja vizne politike Crne Gore sa politikom Evropske unije u toj oblasti, kako bi se izbjegle eventualne zloupotrebe bezviznog režima, i pozdravio stopiranje prijema novih zahtjeva za program ekonomskog državljanstva", dodaju iz MUP-a.

Istakao je da Crna Gora mora intenzivirati rad u oblasti finansijskih istraga, naglasivši da je u tom segmentu naročito značajna saradnja sa Europolom, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: