POKREĆU INICIJATIVU

NVO Arsenal: Lučicom Kalimanj da upravlja Opština Tivat

"Kao i u slučaju Aerodroma Tivat, gdje je opštinsko zemljište nestalo, isto to se može sjutra desiti i sa lučicom Kaliman", upozorio je Miljanić
86 pregleda 1 komentar(a)
Lučica Kalimanj, Foto: Siniša Luković
Lučica Kalimanj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.09.2017. 13:00h

NVO Arsenal pokrenuće građanski inicijativu prema Opštini Tivat kojojm će tražiti da gradskom lulčicom Kalimanj upravlja Opština, a ne JP Morsko dobro iz Budve, najavio je član rukovodstava te NVO Dragan Miljanić.

Gradskom lučicom Kalimanj koja je građena osamdesetih godina prošlog vijeka sredstvima iz samodoprinosa Tivćana, gazduje budvansko JP jer je Vlada Kalimanj proglasila lukom od lokalnog značaja.

Iz Opštine su ranije naveli da će podržati napore tivatskog Komunalnog preduzeća da, kada Morsko dobro bude raspisao tender za davanje koncesije na upravljanje Kalimanjem, ta opštinska firma da konkurentnu ponudu kako bi upravljanje gradskom lučicom koja ima oko 340 tzv. komunalnih vezova, ostalo u domenu lokalnog javnog interesa.

"Građanskom inicijativimaom za koju treba sakuputi oko 300 potpisa punoljetnih Tivćana tražimo da lučicom Kalimanj može gazdovati jedino Opština Tivat. Nećemo dozvoliti nikakvu drugu odredbu u koncesionom aktu, sem da lučica Kalimanj ostane sa komunalnim vezovima za lokalno stanovništvo. Iz Morskog dobra su htjeli da ubace da 10 odsto vezova bude komercijalno. Mi smo svi protiv toga i sa ovom građanskom inicijativom ćemo da tražimo da lučica Kalimanj ostane komunalno privezište jer nema potrebe za još jednom komercijalnom marinom. Imamo Porto Montenegro, Navar, Movidu, Lušticu Bej, imaćemo sjutra Azmont u Kumboru - komercijalnih marina ima na preteki stoga se ne smiju dirati komunalni vezovi", istakao je Miljanić.

Prema njegovim riječima, vlasnici malih barki za sport i rekreaciju koje su sada vezane u Kalimanju još nisu dobili nikakvo objašnjenje od Komunalnog preduzeća Tivat koje je nedavno, pozivajući se na aranžman te firme sa Morskim dobrom, povećalo cijene usluga gradske lučice za 30 do 40 odsto.

Miljanić je dodao da prema Statutu Opštine, lokalna uprava ima rok od 15 dana da se izjasni o građanskoj inicijativi nakon što je njeni inicijatori predaju sa potpisima dovoljnog broja građana.

U slučaju da je Opština odbije, to otvara put u organizovanje lokalnog referenduma koji opština onda ne bi mogli izbjeći.

Miljanić je poručio da po Statutu Opštine gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS) ima obavezu da štiti javna dobra opštine Tivat i da jednom godišnje, lokalnom parlamentu podnosi detaljan izvještaj o stanju opštinske imovine i proimjenama stim u vezi.

"Kao i u slučaju Aerodroma Tivat, gdje je opštinsko zemljište nestalo, isto to se može sjutra desiti i sa lučicom Kalimanj. Nećemo da tražimo da se lučica upiše na opštinu Tivat, već da sa njom treba da gazduje Opština Tivat. Da li će za to zadužiti Komunalno ili napraviti novu firmu to je stvar lokalne uprave, ali nećemo dozvoliti da nam sa tim našim resursom gazduje neko sa strane", zaključio je Miljanić.

Preporučujemo za Vas