Prihvatilište otvoreno za posjete, ne zna se razlog uginuća životinja

Inspekcija još nije dostavila izvještaj o nadzoru u prihvatilištu Miljana Miličkovića, u piperskom selu Blizna, gdje je u toku 12 sati uginulo 14 životinja U više Fejsbuk objava nakon Nove godine, uz dozvoljeno vrijeme za posjete, sa imanja žele dobrodošlicu posjetiocima...

44398 pregleda 12 komentar(a)
Miličkoviću istekla privremena dozvola za zoo-vrt, Foto: Facebook/Prihvatilište i oporavak životinja
Miličkoviću istekla privremena dozvola za zoo-vrt, Foto: Facebook/Prihvatilište i oporavak životinja

Veterinarska i ekološka inspekcija još nisu Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) dostavile izvještaj o nadzoru u slučaju uginuća 14 životinja, od kojih šest divljih, na imanju Miljana Miličkovića, u selu Blizna, nadomak Podgorice.

Osim da razlog uginuća jedne od životinja, kamile, nije trovanje ili zarazna bolest, o čemu su saznali iz medija, u Agenciji tako još ne znaju zbog čega su uginule druge životinje. U Agenciji, kako su rekli “Vijestima”, zbog toga ne znaju i da li je postojala ili postoji mogućnost da su ugrožene i druge životinje i/ili posjetioci, pa ni da li je prihvatilište otvoreno za posjete.

”O ugroženosti i bezbjednosti drugih životinja, te da li je prihvatilište otvoreno za posjete saznaćemo kada nas zvanično budu obavijestili organi nadležni za postupanje u ovom slučaju”, rekli su “Vijestima” iz Agencije.

Dodali su i da je Miličkoviću 31. decembra 2021. istekla privremena dozvola za zoološki vrt, a da oni u međuvremenu nisu dali novu saglasnost na osnovu koje bi ta registracija bila produžena.

Četrnaest životinja, među kojima azijska dvogrba kamila, australijanski emu i afrički noj, uginulo je u prihvatilištu, a Miličković je o tome nadležne - Agenciju i Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) upoznao tek nakon gotovo mjesec. Od 14 uginulih životinja, šest je divljih, čije držanje se prijavljuje EPA.

Miličković je nedavno saopštio da su sve životinje uginule u toku 12 sati.

”Nažalost, kraj 2022. godine moja porodica, prijatelji, volonteri i ja zauvijek ćemo pamtiti po stradanju većeg broja životinja u ukupnom vremenskom razmaku od 12 sati. Slučaj sam prijavio Upravi policije zbog sumnje trovanja iz više razloga koje sam i naveo u službenim zapisnicima policije, inspekcija… Tačan razlog ovog stradanja životinja u kratkom vremenskom intervalu saznaćemo sa dobijenim rezultatima toksikoloških laboratorijskih analiza urađenih na osnovu uzoraka krvi i djelova organa koji su uzeti sa prvostradale životinje”, naveo je on u reagovanju koje je objavljeno 20. januara.

U odnosu na te navode, Miličkoviću su istog dana upućena pitanja, ali on nije odgovorio na upit “Vijesti”, pored ostalog o tome koliko je životinja uginulo u trenutku kada je, kako je naveo, policiju i tužioca informisali o dešavanjima na imanju, da li je tražio analizu i utvrđivanje uzroka uginuća za sve ili samo za pojedine životinje. “Vijesti” su ga pitale i da li su životinje prije uginuća pokazivale znake slabosti, bilo šta što bi upućivalo na ono što će se dogoditi, kao i da li bi sam mogao da pretpostavi uzroke uginuća, s obzirom na to da tužilac, kako su iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva odgovorili redakciji, isključuje trovanje i zaraznu bolest - istina, samo za jednu životinju, za kamilu.

S obzirom na to da zasad zvanično nije poznat uzrok uginuća ostalih životinja, upitan je i da li je ugrožena bezbjednost drugih životinja na imanju, te da li je prihvatilište otvoreno za posjete. Miličkoviću je upućeno i pitanje da li i sa kojom veterinarskom ambulantom ima sklopljen ugovor, te kakva je priroda tog ugovora.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Podgorica, kako su ranije rekli redakciji, o uginuću kamile obaviješteno je 11. decembra, nakon čega je formiran i predmet. Kako su kazali, dežurni tužilac tada je obaviješten “da je u Organizaciji za zaštitu životinja ‘Prihvatilište i oporavak životinja Crne Gore’, u selu Blizna, vlasništvo M. M. došlo do uginuća jedne životinje - dvogrbe kamile, stare oko 12 godina”. Rekli su i da je, po nalogu državnog tužioca, iste večeri, izvršen uviđaj u prisustvu policijskih službenika i vještaka veterinarske struke, a da je sjutradan izvršena obdukcija. Na naknadno pitanje o uginuću i ostalih životinja, iz podgoričkog Tužilaštva rekli su da u međuvremenu status predmeta o dešavanjima na imanju Miličkovića nije mijenjan. ODT-u su pitanja ponovo upućena nakon što je u “Vijestima” objavljena izjava Miličkovića da su sve životinje uginule u toku 12 sati. Podgoričko tužilaštvo nije odgovaralo na upit redakcije od tog 20. januara, kada su, pored ostalog, upitani da li su uopšte i na bilo koji način informisani o slučaju uginuća ostalih životinja.

Uginuo i jedan noj: Sa imanja u Piperima
Uginuo i jedan noj: Sa imanja u Piperimafoto: Facebook/Prihvatilište i oporavak životinja

Nakon izjave Miličkovića od 20. januara, nova pitanja upućena su i Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ali ni oni nisu odgovorili redakciji.

Odgovore su, nakon izjave Miličkovića da je 14 životinja uginulo u toku 12 sati, jedino poslali iz EPA.

”Agenciji do danas nisu dostavljeni zapisnici o inspekcijskom nadzoru Ekološke i Veterinarske inspekcije, kao organa nadležnih u ovom slučaju. Sa navodima o uzroku uginuća životinja, upoznali smo se preko sredstava informisanja”, rekli su “Vijestima”.

Na pitanje o tome da li imaju saznanja koliko je životinja bilo uginulo u trenutku kada je, kako Miličković tvrdi, policiju i tužioca informisao o dešavanjima na imanju, ponovili su ranije navode, da su o svemu, kao i u Upravi za veterinu, informisani tek mjesec kasnije.

”Do sada u Agenciji jedini zvanični dokument je stigao od Miljana Miličkovića (br.03-D-46/1 od 11. 01. 2023), u kojem nas obavještava o uginuću 14 životinja, među kojima je šest predmet naše dozvole za držanje divljih životinja u zatočeništvu (br. 02-UPI-633/9 od 9. 3. 2020). Takođe, isti broj uginulih živitinja je potvrđen dopisom (br. 003/312/23-121/36/4 od 27. 1. 2023), kojim se Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obratila Agenciji. Agencija je nakon saznanja o uginuću životinja poslala zvanične dopise za vršenje inspekcijskog nadzora, kako Ekološkoj, tako i Veterinarskoj inspekciji. Do današnjeg dana Agenciji zapisnici o obavljenom inspekcijskom nadzoru nisu dostavljeni”, rekli su “Vijestima”.

Miličković, kako su rekli, Agenciju u tom obavještenju nije informisao o tačnom datumu uginuća životinja, kako bi Agencija pokrenula aktivnosti iz njihove nadležnosti.

”U tom obavještenju, Miljan Miličković je naveo da su uzeti uzorci krvi i djelovi organa, ali ne precizira da li su uzeti organi od jedne ili više životinja. U dopisu koji smo dobili od UBHVFP navodi se da su uzeti uzorci samo sa prvouginule životinje - kamile. Uginuće kamile, kao prvo u nizu, odmah je prijavljeno policiji i slučaj pokrenut u Tužilaštvu. Nakon izlaska policije i angažovanja sudskog vještaka veterinarske struke, naloženo je da se izvrši obdukcija. Prema informacijama dobijenim od nadležnog veterinara koji je izvršio obdukciju uginule kamile, isključena je sumnja na zaraznu bolest i sumnja na trovanje je odbačena”, rekli su iz EPA.

Kako Agenciji u međuvremenu nisu dostavljeni zapisnici o inspekcijskom nadzoru i EPA je o navodima o uzroku uginuća životinja upoznata putem medija, kako su kazali, nemaju informaciju o tome da li su životinje prije uginuća pokazivale bilo kakve znake koji bi upućivali na ono što će se dogoditi.

Iz Agencije nisu mogli da odgovore na pitanje o mogućoj ugroženosti drugih životinja, kao i da li je prihvatilište otvoreno za posjete, s obzirom na to da je jedino poznato da kamila nije otrovana i da nije bolovala od neke zarazne bolesti, a da uzrok uginuća ostalih životinja još nije poznat.

”O ugroženosti i bezbjednosti drugih životinja, te da li je prihvatilište otvoreno za posjete saznaćemo kada nas zvanično budu obavijestili organi nadležni za postupanje u ovom slučaju”, rekli su iz EPA.

Na Fejsbuk stranici “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora” u više objava nakon Nove godine, uz dozvoljeno vrijeme za posjete, sa imanja su poželjeli dobrodošlicu posjetiocima...

Među uginulim životinjama na imanju Miličkovića su mužjak azijske dvogrbe kamile, dvije kune zlatice, australijski emu, afrički noj i evroazijski jazavac. Među uginulim životinjama su i dva psa rase njemački špic, jedan jorkširski terijer, dvije vijetnamske svinje, ovan, afrička patuljasta koza i šetlandski poni.

EPA: Privremena dozvola za zoo-vrt istekla još 2021.

Iz Agencije su ranije dovodili u pitanje privremenu dozvolu koja je Miličkoviću izdata za zoološki vrt i tada su kazali da je, ako je izdata, prekršen Zakon o zaštiti prirode, te da su time “službeno lice i organ izdavanja napravili ozbiljan zakonski prekršaj”. Tada su rekli i da će o tome obavijestiti inspekcije. U odgovoru “Vijestima” sada su naveli da postoji saglasnost koju je EPA dala u aprilu 2019, da se tim dokumentom odobrava držanje u zoo-vrtovima određenih divljih vrsta životinja i da je nakon što je ta saglasnost data, Miličkoviću izdata privremena registracija za zoo-vrt.

”Koja je važila do 31. decembra 2021. godine. S obzirom na to da registracija ZOO vrta nije produžena nakon isteka roka od 31. 12. 2021, tako ni saglasnost koju je Agencija izdala za potrebe registracije ZOO vrta, nema više nikakvo pravno dejstvo”, rekli su iz EPA.

Bonus video: