Saradnju unaprijediti na polju obrazovanja i nabavke opreme

"Perović i Timonije izrazili su zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini, te naglasili važnost udruženog djelovanja NATO i EU zemalja u cilju zajedničkog doprinosa odbrani evropske sigurnosti“

1282 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak Ministarstva odbrane i francuskog ambasadora Kristijana Timonijea, Foto: Ministarstvo odbrane
Sastanak Ministarstva odbrane i francuskog ambasadora Kristijana Timonijea, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora i Francuska imaju bogatu saradnju koju je u sektoru odbrane moguće unaprijediti, posebno na planu vojnog obrazovanja i usavršavanja i nabavke opreme, zaključeno je na sastanku državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Krsta Perovića i francuskog ambasadora Kristijana Timonijea.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u svijetu, značaju integracionih procesa, kao i o odbrambenoj saradnji dvije države.

"Perović i Timonije izrazili su zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini, te naglasili važnost udruženog djelovanja NATO i EU zemalja u cilju zajedničkog doprinosa odbrani evropske sigurnosti“, kaže se u saopštenju.

Perović je rekao da će Crna Gora nastaviti da jača saradnju sa svim NATO saveznicama, ističući zadovoljstvo dosadašnjom odbrambenom saradnjom sa Francuskom.

Govoreći o saradnji na polju nabavke opreme za potrebe Vojske Crne Gore (VCG), Perović je kazao da su modernizacija i unapređenje kapaciteta VCG prioriteti kojima su veoma posvećeni.

Kako je dodao, i opredjeljenje Crne Gore je da strateški i dugoročno planira obrazovanje budućeg i usavršavanje postojećeg rukovodećeg vojnog kadra, u čemu se očekuje i podrška francuske strane.

Perović je kazao da će međuvladin sporazum o saradnji, koji je u finalnoj fazi usaglašavanja, ojačati platformu za saradnju i na odbrambenom polju.

Timonije je rekao da je Francuske spremna da sa Crnom Gorom jača saradnju u oblasti odbrane, kako na planu nabavke opreme, tako i mogućnosti usavršavanja predstavnika VCG na prestižnim francuskim vojnim akademijama.

Bonus video: