Čistač stao ispred Trešnjevika

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja (SZS) tokom vikenda nekoliko puta su priticali u pomoć stranim državljanima čija su vozila ostala zarobljena tokom noći po mećavi i izuzetno niskim temperaturama u snijegu

4774 pregleda 2 komentar(a)
Put niko ne čisti nedjeljama, Foto: Privatna arhiva
Put niko ne čisti nedjeljama, Foto: Privatna arhiva

Neredovno i djelimično čišćenje puta od Mateševa preko Trešnjevika do Andrijevice, kako tvrde mještani, svakodnevno stvara probleme na toj dionici. Trenutno je put s kolašinske strane, kako kažu, očišćen samo djelimično, a snjegočistač se zaustavio na oko četiri kilometra ispod Trešnjevika, kod Crnog potoka. Prema onome što kažu Andrijevčani, slična je situacija i na dionici puta, koja je na teritoriji te opštine, pa ni s te strane mehanizacija nije stigla do Trešnjevika.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja (SZS) krajem minule sedmice i tokom vikenda nekoliko puta su priticali u pomoć stranim državljanima čija su vozila ostala zarobljena tokom noći po mećavi i izuzetno niskim temperaturama u snijegu kod Trešnjevika. Mještani kažu da su i oni, od kako je snijeg pao, više puta pomagali turistima iz Makedonije, Albanije, Srbije, Poljske... Iz SZS su od nadležnih tražili da vidljivijom saobraćajnom signalizacijom informišu o stanju na toj saobraćajnici.

”U odnosu na prošlu godinu, ove ima manje snijega i pao je prije 15 dana i nije nam jasno zašto se putni pravac ne čisti redovno. Nejasan je takav odnos, naročito s obzirom na činjenicu da je sada saobraćaj značajno intenzivniji, jer je otvorena dionica auto-puta. Zbog čega se odustalo od prošlogodišnje prakse, kada je saobraćajnica redovno čišćena? Uprava za saobraćaj je tada slala freze nekoliko puta. Saobraćajnica od Mateševa do Andrijevice nije problem samo domaćinstava u Kraljskim Barama, već cijelog sjevera Crne Gore”, objašnjavaju mještani.

Tvrde da je regionalni put “potreba mnogih turista, koji po silasku sa auto-puta tu saobraćajnicu biraju, to jest, navigacija je pokaže kao najkraću do Andrijevice i Berana”.

Čudno je, kažu u Kraljskim Barama, što je, tokom novembra i decembra, čistač prolazio pet šest puta kopnim putem i posipao so, a sada je održavanje neredovno i nekvalitetno. Podsjećaju i da se decenijama o toj saobraćajnici nije vodilo računa, a da je izuzetak od te prakse napravljen samo lani.

Iako nije nadležnost lokalne uprave, kako tvrde iz kabineta predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, više puta su, shvatajući značaj tog puta apelovali na nadležne da ga redovnije čiste.

Kako je “Vijestima” kazao direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović, čim vremenske prilike dozvole taj putni pravac biće očišćen cijelom dužinom. Trenutano, objašnjava on, s obzirom na vremenske prilike posljednjih dana, održava se prohodnim djelimično na teritoriji Kolašina, od Mateševa do posljednjih kuća Labovića, u dužini od 14 kilometara, a iz pravca Andrijevice do posljednjih kuća Arsovića, u dužini 12,5 kilometara.

Prema Vuksanovićevim riječima, put Mateševo-Andrijevica, preko prevoja Trešnjevik, na osnovu Uputstva za održavanje u zimskom periodu pripada petoj kategoriji održavanja u zimskom periodu i njegovo održavanje je predviđeno na isteku zimskog perioda.

”Putevi u zimskim uslovima, po pravilu, moraju biti stalno prohodni. Pod stalnom prohodnošću podrazumijeva se nesmetano odvijanje saobraćaja uz pravilnu upotrebu zimske opreme. Izuzetno, kada se pri intenzivnijim i dužim sniježnim padavinama, mećavama i vijavicama ne može na svim putevima održati stalna prohodnost, utvrđuju se u zavisnosti od značaja puta, intenziteta saobraćaja, nadmorske visine... prioriteti”, kaže direktor Uprave za saobrćaja.

On podsjeća da je Trešnjevik na 1.550 metara nadmorske visine. Bez obzira na to, tvrdi Vuksanović, Uprava za saobraćaj se trudi da taj put, kao prethodne godine, odražava prohodnim tokom cijele zime.

Bonus video: