Dronom snimljen ekološki incident na obali Lima

"Euromostu" su se obraćali građani Berana koji žive oko tog naselja prijavljujući svakodnevno paljenje guma i plastičnih djelova od auta

12734 pregleda 6 komentar(a)
Paljenje guma i plastičnih djelova u naselju Donji Talum, Foto: Euromost
Paljenje guma i plastičnih djelova u naselju Donji Talum, Foto: Euromost

U naselju Donji Talum, u Beranama, snimljene su velike deponije na obali Lima.

To su snimili iz nevladine organizacije (NVO) "Euromost" sa Sportskim ribolovnim klubom "Lim", da se auto-otpad iz tih deponija nalazi uz rijeku, te da mnogi djelovi plutaju, ocjenjujući da se radi o ekološkom incidentu.

Iz te NVO su saopštili da su im se obraćali građani Berana koji žive u blizini tog naselja, prijavljujući svakodnevno paljenje guma i plastičnih djelova od auta.

Iz organizacije "Euromost" su naveli da će ova akcija biti jedna u nizu koje će ubuduće zajedno sprovoditi pored Bijelog Polja i u Plavu, Andrijevici i Beranama.

Iz SRK Lim su pojasnili da se prije poplava nalazio veliki otpad koji je rijeka ponijela ka Srbiji, dok se sada vidi da se za kratko vrijeme odmah formirala nova deponija.

incidenti na limu
foto: Euromost

Iz NVO "Euromost" su kazali da su podnijeli prijave nadležnim inspekcijama u Beranama i Ministarstvima, kao i Upravi za inspekcijske poslove povodom današnjih ekoloških incidenata.

"Takođe smo obavijestili i ODT Berane da ispita da li su izvršena krivična djela, uništavanja životne sredine, pored ostalog i krivično djelo zauzimanje državnog zemljišta", dodali su oni.

To će, naglašavaju oni, raditi i ubuduće na svako uništavanje rijeke Lim i sa područja Opštine Bijelo Polje, a sada zajedno sa SRK iz Berana, Andrijevice i Plava i sa područja ovih Opština.

NVO Euromost će sa tim sportskim ribolovnim klubovima potpisati i sporazum o saradnji, u cilju zaštite rijeke Lim u Opštinama kroz koje prolazi ta rijeka.

Bonus video: