Crna Gora prihvata moralne i pravne obaveze zaštite migranata

Radovan Popović je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), razgovarao sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke u Odsjeku za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu Božaj

3254 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora prihvata sve moralne i pravne obaveze zaštite migranata, zasnovane na univerzalnim ljudskim pravima, poručio je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Radovan Popović.

Popović je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), razgovarao sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke u Odsjeku za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu Božaj.

Iz MUP - a su kazali da su Popović i Rajzing Rajnke razgovarali o migracionim tokovima kao globalnom fenomenu, kapacitetima Ministarstva, saradnji sa partnerima i o daljim planovima vezanim za unapređenja sistema azila.

"Crna Gora svojim zakonodavstvom stvara inkluzivno društvo koje razumije razloge i uzroke zbog kojih su ljudi prisiljeni da napuste svoje matične države. Prihvatamo sve moralne i pravne obaveze zaštite migranata, zasnovane na univerzalnim ljudskim pravima", rekao je Popović.

Navodi se da je Rajzing Rajnke pokazala interesovanje za napore koje Crna Gora ulaže u oblasti migracija.

"Posebno je naglasila važnost izgradnje budućih kapaciteta za smještaj migranata i unapređenje ovog sistema na regionalnom nivou", kaže se u saopštenju.

Ističe se da su se sagovornici saglasili da saradnju o oblasti migracija i azila treba nastaviti u cilju realizacije započetih projekata i ostvarivanju zacrtanih planova.

Bonus video: