Hot: Odluke institucija ne važe za "Čistoću"

"Prema tumačenju ‘Čistoće’, isplatom otpremnine zaposleni koji je nezakonito ostao bez posla nikako se ne može vratiti na rad, čak i kad ima pravosnažnu presudu, što je potpuni nonsens"

6063 pregleda 4 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Bivši zaposleni u podgoričkoj “Čistoći”, Denis Hot, reagovao je na navode tog preduzeća, iz teksta “Hot spreman da komentariše tekuće postupke, ali ne i da vrati 1.590 eura koje je dobio na ime otpremnine”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”Što se tiče događaja iz prošlosti, potpuno je jasno da ‘Čistoća’ nema interes da se o njima javno govori, jer postoji osnovana sumnja da je odgovorno lice počinilo krivična djela iz čl. 224 i 225 Krivičnog zakonika CG i taj predmet se nalazi u Specijalnom državnom tužilaštvu. Vezano za aktuelnu presudu, odgovorno lice čini krivično djelo iz člana 395 KZCG koji propisuje da ‘službeno ili odgovorno lice koje odbije da izvrši pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora od 2 godine’. Od Agencije za sprečavanje korupcije dobio sam status zviždača zbog podnošenja krivičnih prijava, što znači da će odgovorno lice morati da dokaže da nije prekršilo stav 2, člana 224 KZCG koji kaže ‘ko otkaže ugovor o radu zaposlenom koji je zbog opravdane sumnje da je učinjeno krivično djelo sa obilježjima korupcije podnio prijavu ili se obratio nadležnim licima ili organima, kazniće se zatvorom do tri godine’”.

Tačno je da javni izvršitelj ne potražuje bilo kakav novčani iznos, jer je isti već naplatio i to po Rješenju I.br.141/23 od 30. 1. 2023. i ukupni troškovi koje je ‘Čistoća’ platila po tom Rješenju iznose preko 300 eura. Za moje sudske sporove postoje još dva Rješenja o izvršenju koja su građane Podgorice koštala oko 700 eura.

Što se tiče otpremnine, po tom osnovu sam morao prava da tražim pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, jer mi je prvobitnim rješenjem isplaćena otpremnina u iznosu od tri prosječne zarade kod poslodavca, a ne u državi. Tek nakon postupka pred Agencijom isplaćena mi je razlika od oko 200 eura. Istu ne mogu vratiti, jer ne postoji nikakav akt (odluka ili rješenje). Ukupan iznos potraživanja na osnovu bruto zarada biće umanjen za iznos isplaćene otpremnine, jer mi ‘Čistoća’ duguje petostruko veći iznos. Takođe, radnim angažmanom od septembra 2022. poslodavcu ću umanjiti iznos materijalne štete prema meni za četvorostruki iznos otpremnine.

Postupak revizije je vanredni pravni lijek i ne zadržava izvršenje pravosnažne presude. Prema tumačenju ‘Čistoće’, isplatom otpremnine zaposleni koji je nezakonito ostao bez posla nikako se ne može vratiti na rad, čak i kad ima pravosnažnu presudu, što je potpuni nonsens.

Veoma brzo javnost će saznati koliku je štetu nanijela aktuelna uprava društvu, odnosno građanima Podgorice koju će oni na kraju platiti iz svojih novčanika”, piše u reagovanju Hota.

Bonus video: