Privremena direktorka Fonda rada ne pita kad daruje Upravni odbor

Agencija za sprečavanje korupcije ne odgovara na pitanje u vezi sa novogodišnjim poklonima članovima upravljačke strukture. Na pitanja ne odgovara ni čelnica Fonda rada Zorić Jović

23439 pregleda 19 komentar(a)
Dio članova Upravnog odbora uzeo poklone, dio nije (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Dio članova Upravnog odbora uzeo poklone, dio nije (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Vršiteljka dužnosti direktora Fonda rada Jelisaveta Zorić Jović darovala je pred novogodišnje praznike članove Upravnog odbora, a prema prijavi dostavljenoj Agenciji za sprečavanje korupcije, radi se o skupocjenim pićima, galanteriji i pojedinim modnim dodacima.

Prema nezvaničnim informacijama, “ceh” je bio oko 400 eura, što je navodno proknjiženo kao kancelarijski materijal i troškovi reprezentacije. Radi se, kako se navodi u inicijativi, o novčanicima, maramama, poklon karticama i vinima.

Agencija za sprečavanje korupcije nije odgovorila na pitanje “Vijesti” šta je preduzela u vezi sa dopisom koji se odnosi na darivanje članova UO, a koji joj je dostavljen još 13. januara.

Na pitanja nije odgovarala ni Zorić Jović.

UO broji devet članova, a pojedini, koje smo kontaktirali, potvrdili su da su im pokloni ponuđeni.

Zoran Ratković je kratko saopštio da poklon nije uzeo, a da je i tog 27. decembra morao ranije da napusti sjednicu UO.

Članica tog upravljačkog tijela Nađa Pekić potvrdila je u izjavi za “Vijesti” da su dobili novogodišnje poklone, ali “to je nešto u skladu sa repro materijalom firme”.

”I ne znam kako da vam kažem vrijednost, a postoje zakonski okviri kad je iznos u pitanju, šta se prijavljuje, a šta ne. Ako dobijemo upakovanu čokoladu, ne razumijem zašto bi se to prijavljivalo”, kazala je Pekić.

Na pitanje da li je sukob interesa da članovi UO koji treba da biraju budućeg direktora ili direktoricu u punom mandatu prime bilo kakav poklon od vršiteljke dužnosti te funkcije, Pekić odgovara da se radi o “ličnom doživljaju”.

”Smatram da onaj ko može da se kupi za tako mizeran poklon, ne znam šta da kažem… Meni je mizerno da neko postavi pitanje da li neko za nekoliko eura može da kupi nečiji glas. Razumijem i vas zbog čega to pitate, ali sa moje tačke gledišta, kao psihologa, ako može neko i za krupnije poklone da poljulja naš stav, koji donosimo na osnovu kriterijuma, onda se ne ponašamo kao zreli i odgovorni ljudi. Dakle, čini mi se da je pitanje o eventualnom sukobu interesa više za v.d. direktorku, nego za članove Upravnog odbora”, kazala je Pekić.

Na pitanje šta je ona dobila, odgovorila je da se radi o “čokoladi ili bombonjeri”, ali i da je “proslijedila odmah”.

Zorić Jović nije odgovorila na pitanja upućena na službeni mail. Nije odgovorila na pitanja o mogućem sukobu interesa, o kojim poklonima je riječ, koliko je trgovina koštala i na koji način je knjižena.

Nije odgovarala ni na pozive redakcije.

U inicijativi Agenciji za sprečavanje korupcije, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da se radi o “neprimjerenom načinu da se izvrši uticaj na članove UO, grubom zloupotrebom sredstava Fonda, u susret konkursu za izbor direktora u punom mandatu”.

Zorić Jović je na funkciju v.d. direktorke imenovana početkom novembra.

”Vijesti” su početkom decembra pisale i da je ta čelnica Fonda rada samoinicijativno obustavila postupak izbora direktora institucije u punom mandatu, čime je suspendovala i zaključak Vlade Crne Gore i UO.

Iz Uprave za ljudske resurse tada su nam kazali da im je Fond rada 16. septembra prošle godine dostavio odluku o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta direktor/ica Fonda rada.

”Kako Kadrovski plan Fonda rada za 2022. godinu ne sadrži podatak da je potrebno popuniti radno mjesto direktor/ica, Uprava za ljudske resurse je dopisom od 16. 9. 2022. godine obavijestila Fond rada da nije u mogućnosti postupiti po Odluci o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta i objaviti javni konkurs”, naveli su iz Uprave.

Fond rada se 18. novembra ponovo obratio Upravi zahtjevom za objavu javnog konkursa, uz koji dostavljaju zaključak Vlade kojim se daje saglasnost za pokretanje postupka popune radnog mjesta direktora/ice Fonda rada.

”Uprava za ljudske resurse, postupajući po navedenom zaključku, dostavila je Zavodu za zapošljavanje Crne Gore obrazac E-1 na ovjeru, kao i pripremila tekst javnog konkursa za objavu u dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici. Međutim, istog dana, v.d. direktorica Fonda rada Zorić Jović uputila je dopis Upravi za ljudske resurse u kojem se navodi da se obustavlja postupak objave predmetnog javnog konkursa, iz razloga što se nijesu stekli uslovi. Imajući u vidu navedeno, Uprava za ljudske resurse nije objavila javni konkurs za radno mjesto direktor/ica Fonda rada”, naveli su tada iz Uprave.

Agencija provjerava imovinu Zorić Jović zbog neprijavljene firme

Agencija za sprečavanje korupcije odgovorila je “Vijestima” da provjerava imovinu Zorić Jović.

Odgovarajući na pitanje da li su provjeravali tačnost navoda iz izvještaja o imovini i prihodima v.d. direktorke Fonda rada, s obzirom na to da se, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) vodi kao osnivač cetinjske firme Vita d.o.o., iz Agencije kažu da je provjera u toku.

Prema podacima CRPS, Zorić Jović se vodi kao osnivač firme, koja se bavi proizvodnjom, prometom roba i usluga.

Ona to nije prijavila u imovinskom kartonu.

Firma je, stoji na sajtu CRPS, osnovana 2004, a trenutno je u procesu “dobrovoljne likvidacije”.

Zorić Jović je u izvještaju po stupanju na funkciju prijavila platu u Fodu od 969 eura, rentu od 1.731, a vlasnica je stana od 50 metara kvadratnih koji je kupila. Na njeno ime se vode dva vozila - “mazda CX 5” iz 2017. i “pežo” iz 2000.

Kreditno je zadužena 86.000 eura.

Njen suprug Tihomir Zorić zarađuje 450 eura, a vlasnik je dvosobnog stana - poslovnog prostora od 70 metara kvadratnih, kuće od 43 kvadrata. Na njegovo ime upisane su i dvije njive, ukupne površine 400 kvadrata, livada od 105, vozilo marke “audi” iz 2002.

Bonus video: