Atlas kontracepcije: Crna Gora i dalje pri dnu tabele

Od naše države slabije rangirano samo osam od 46 posmatranih zemalja

8198 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora se po dostupnosti kontracepcije nalazi na 38. mjestu od 46 država obuhvaćenih studijom Atlas kontracepcije za 2023. godinu.

Atlas kontracepcije je publikacija o dostupnosti abortusa u evropskim zemljama, a izdaje je Evropski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava.

Istraživanje pokazuje jasan trend podijeljenosti i nejednakosti u dostupnosti kontracepcije između istočne i zapadne Evrope. Publikacija je prošle sedmice predstavljena u Evropskom parlamentu u Briselu.

Crna Gora se nalazi u donjem dijelu tabele sa 45.7 bodova, što je identičan skor sa prethodna dva izvještaja iz 2020. i 2022, odnosno pad u poređenju sa 48.6 bodova iz 2017, 2018. i 2019. godine.

Od zemalja regiona, slabije je od Crne Gore na tabeli rangirana samo Bosna i Hercegovina na pretposljednjem mjestu. Slovenija je na devetom, Albanija na 16, Srbija na 20. mjestu, Kosovo na 25, Hrvatska na 35, a Sjeverna Makedonija na 36. poziciji.

Na samom začelju je Poljska, koja je jedina država od posmatranih u kojoj kontracepcija nije dostupna ni u hitnim slučajevima. Slabije od Crne Gore rangirane su i Mađarska, Kipar, Turska, Bjelorusija, Rusija i Jermenija.

Povezani članci

13. Februar 2022.

Seks je tabu, a zaštita skupa

Ujedinjeno Kraljevstvo, u kojem su svi oblici kontracepcije besplatni za sve grupe društva, uključujući i osobe mlađe od 16 godina, a dostupne su i oralne kontracepcijske pilule bez recepta, nalazi se na vrhu tabele s 96.9 bodova.

Slijede je zemlje zapadne Evrope poput Francuske, Belgije i Luksemburga.

Bonus video: