UPSUL-u stigao poziv za pomoć sa "Fearless"-a, jahta na kraju uplovila u teritorijalne vode Albanije

"Policijski čamac je nakon sat i po došao do jahte, koja se uputila ka albanskoj zoni odgovornosti i odbijala da stane, o čemu je obaviješten RCC Tirana i ostali nadležni organi"

13008 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) primio je sinoć u 23.10 sati od jahte poziv da je u opasnosti sa jahte "Fearless".

Na brodu registrovanom u američkoj saveznoj državi Delaver bila su četiri člana posade - turski državnjali, koji su zatražili evakuaciju sa jahte na približno 32 milje južno od luke Bar.

"Stanje mora je bilo oko 5 a jačina vjetra do 35 čvorova. UPSUL je uz asistenciju Sektora granične policije Bar u skladu sa Sporazumom o Integrisanom nadzoru državne granice, koristila policijski čamac oznake '1001' sa mješovitom posadom od dva pripadnika Sektora granične policije i dva pripadnika UPSUL. Policijski patrolni čamac je isplovio u veoma rizičnu akciju traganja i spašavanja, obzirom na veoma loše vremenske uslove. Policijski čamac je nakon sat i po došao do jahte, koja se uputila ka albanskoj zoni odgovornosti i odbijala da stane, o čemu je obaviješten RCC Tirana i ostali nadležni organi. Komunikacija sa jahtom je bila otežana zbog lošeg engleskog jezika koji je govorila njena posada. Jahta se kretala cijelo vrijeme ka obali gdje ih je rano jutros presreo albanski patrolni čamac i sproveo u luku Šenđin", kazao je "Vijestima" Žarko Lukšić, načelnik Sektora traganja i spašavanja na moru u UPSUL.

Sinoćnja akcija na elektronskom trackingu UPSUL
Sinoćnja akcija na elektronskom trackingu UPSULfoto: UPSUL

Prema njegovim riječima, čamac crnogorske policije se potom zbog veoma loših vremenskih uslova, vratio uz obalu za Bar i vezao u barskoj luci u zoru.

Lukšić je dodao da je ovo s obzirim na izazovne vremenske prilike koji su sinoć vladali u akvatorijumu južno od Bara, bila izuzetno opasna akcija za plovilo kakvo je policijski patrolni čamac '1001', te da je posada plovila bila izložena velikom riziku.

Bonus video: