Ambasada Ukrajine pozvala Crnu Goru da ne dopušta pravdanje zločina Rusije

Poziv Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori je uslijedio nakon što su crnogorska policija i Tužilaštvo u Podgorici ocijenili da nema krivičnog djela u isticanju simbola kojima se pruža podrška Rusiji u agresiji nad Ukrajinom.

15635 pregleda 37 komentar(a)
Zgrada Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori
Zgrada Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori

Ukrajinska ambasada u Podgorici pozvala je u ponedeljak, 13. februara, da se ne dopuštaju provokacije sa ciljem pravdanja ruskih zločina.

Poziv Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori je uslijedio nakon što su crnogorska policija i Tužilaštvo u Podgorici ocijenili da nema krivičnog djela u isticanju simbola kojima se pruža podrška Rusiji u agresiji nad Ukrajinom.

Neprijavljeni skup je održan u nedjelju 12. februara u centru Podgorice, gdje je bila istaknuta zastava sa slovom "Z" koja simbolizuje agresiju Rusije na Ukrajinu, te raširena zastava takozvane "Donjecke Republike".

Stotinjak okupljenih je na Sastavcima – mjestu u centru Podgorice gdje se Ribnica uliva u Moraču, pjevalo pjesme o "srpskom Kosovu", širene su srpske trobojke kao i transparent "Moli se Bogu, drži se Rusije".

Nije poznato ko je organizator skupa.

U saopštenju iz ukrajinske Ambasade se podsjeća da je u toku je pokušaj uništenja Ukrajine kao države i negiranja ukrajinske kulture, identiteta pa i Ukrajinaca kao nacije, te poziva da se okonča agresivna retorika prema Ukrajincima.

"Bilo koji pokušaji pravdanja ruske oružane agresije na Ukrajinu i širenja nacionalne mržnje prema Ukrajincima su neprihvatljivi i ne mogu se tolerisati u savremenom civilizovanom evropskom društvu", navodi ukrajinska Ambasada.

Policija i Tužilaštvo ne vide krivično djelo u slovu 'Z'

Iz Uprave policije Crne Gore je saopšteno da su njeni pripadnici "obezbjeđivali nepijavljeni javni skup" nakon što su saznali sa društvenih mreža da će se održati javno okupljanje.

Konstatujući da tokom tog skupa nije bilo narušavanja javnog reda i mira, policija je saopštila da ni tužilaštvo nije ocijenilo da postoji krivično djelo u isticanju simbola ruske agresije na Ukrajinu:

"U odnosu na predmetni skup i istaknutu zastavu Ruske Federacije na kojoj je bilo istaknuto slovo "Z", pripadnici policije su obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u navedenom događaju ne stiču elementi krivičnog djela."

Takođe, policija je navela da će tek ocijeniti da li postoji prekršajna odgovornost u ovom slučaju.

Nakon što je Rusija izvršila vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, u Podgorici je održano par skupova kojima je podržana ruska agresija. I na tim skupovima je širena zastava takozvane "Donjecke Republike", klicano Putinu i Rusiji.

Crna Gora se od marta 2022. pridružila svim restriktivnim mjerama koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije.

Bonus video: