"Jadran" ostao bez komandanta

Nastavlja se loš odnos Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG prema najvrijednijem brodu Mornarice

8551 pregleda 17 komentar(a)
Zapušteni jedrenjak sa koga su skinuti i djelovi jarbola, Foto: Siniša Luković
Zapušteni jedrenjak sa koga su skinuti i djelovi jarbola, Foto: Siniša Luković

Nakon što je zbog dugogodišnje nebrige i nesavjesnog odnosa komande Mornarice ostao bez značajnog dijela drvenih elemenata snasti zbog čega je već duže vrijeme nesposoban za izvršavanje osnovnih zadataka, školski brod “Jadran” ostao je ovih dana i bez “glave” jer na brodu trenutno ne postoji ni uobičajena komandna struktura.

Snasti su uređaji i oprema koji služe za jedrenje, a osnova brodske snasti su jarboli, koji su kod jedrenjaka služili za nošenje jedara.

Katastrofalno loš odnos Generalštaba Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane prema najvrednijem brodu MVCG - jedrenjaku “Jadran” dostigao je novi nivo jer je brod u potpunosti ostao bez komandnog kadra.

Brod “Jadran” u luci Pirej u Grčkoj (arhivski snimak)
Brod “Jadran” u luci Pirej u Grčkoj (arhivski snimak)foto: Privatna arhiva

Vrh Mornarice VCG i Generalštaba su još zvanično aktuelnog komandanta “Jadrana” kapetana korvete Ivana Lakovića, prije dva dana poslali u međunarodnu vojnu misiju EU, “NAVFOR Atalanta”, a koja se odvija u vodama Indijskog okeana oko Roga Afrike.

Laković će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u toj misiji čiji je osnovni zadatak suzbijanje piraterije, učestvovati na brodu Ratne mornarice oružanih snaga Španije, fregati “Reina Sofia”, kao štabni oficir u komandi snaga.

On će u toj misiji ostati najmanje pola godine, a da Generalštab VCG, odnosno komandant Mornarice VCG, kapetan fregate Milan Jevtović u međuvremenu nisu odredili novog čovjeka koji će Lakovića zamijeniti na dužnosti komandanta.

Ovo je još nelogičnije kada se ima u vidu da je oficir koji je do prije nekoliko mjeseci obavljao dužnost zamjenika komandanta tog broda, napustio VCG i vojnu službu, pa je”Jadran” sada “obezglavljen” u komandom smislu jer je najstariji oficir mladi poručnik korvete koji je prije par godina završio Vojnopomorsku akademiju u Italiji.

Sve ovo dešava se u vrijeme kada se “Jadran” zbog dugogodišnje nebrige nadležnih, bukvalno raspada i drveni djelovi snasti mu sukcesivno pucaju, lome se i padaju sa jarbola, pri čemu do sada niko od posade srećom, još nije povrijeđen.

Iz Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG na čijem je čelu brigadni general Zoran Lazarević nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa slanjem još uvijek aktuelnog komandanta Lakovića u međunarodnu vojnu misiju.

On je, inače, na ovu dužnost koja se u Mornarici uvijek smatrala za posebnu čast jednom pomorskom oficiru, postavljen u avgustu 2020. od tadašnjeg rukovodstva VCG na čelu sa bivšim načelnikom Generalštaba, generalom Dragutinom Dakićem i bivšim ministrom odbrane Predragom Boškovićem (DPS) na čelu.

Pod komandom Lakovića “Jadran” je plovio možda i najmanje u čitavoj svojoj sada već skoro 90 godina dugoj istoriji: osim par vožnji između Bara i Boke, prelijepi jedrenjak je većinu ostalog vremena proveo bukvalno na “mrtvom vezu” u Baru, sklonjen od pogleda jer je brod bio u sve lošijem tehničkom stanju, zbog čega sada više nije uopšte ni u stanju da izvršava svoje redovne zadatke.

U Lakovićevom mandatu na “Jadranu” su se u maju prošle i februaru ove godine dogodile i dvije veće havarije sa lomovima drvenih djelova snasti broda – prvo deblenog krsta na pramčanom jarbolu, a onda i drvenog nastavka pramčanog jarbola.

Iako se tu radilo o tzv.vanrednim događajima koji podliježu istrazi posebne vojne komisije, ni Laković, ni bilo ko drugi od njegovih nadređenih u lancu rukovođenja i komandovanja u Mornarici i Generalštabu VCG, do sada zbog ovoga nije snosio nikakvu odgovornost. Naprotiv, komandant “Jadrana” je u suštini, i nagrađen slanjem u dobro plaćenu višemjesečnu međunarodnu vojnu misiju.

S. L.

”Ovaj brod nam poručuje da budemo ponosni, da mu vjerno služimo, punog srca, a na najljepši način promovišemo i slavimo. Nema ponosnije posade i komandanta na svom brodu, od onih koji služe na “Jadranu, kazao je Laković na proslavi Dana “Jadrana”, avgusta 2021.

Bonus video: