Uprava: Šumokradice sa Kosova bespravno sijeku u okolini Plava

"Utvrđeno da je posječeno ukupno 16 stabala bukve, jele i smrče, ukupne bruto drvne mase 8,22 metra kubna"

7481 pregleda 11 komentar(a)
Posječena stabla u PJ Plav, Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
Posječena stabla u PJ Plav, Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima iz PJ Plav saopštila je da su njeni službenici otkrili bespravnu sječu u gazdinskoj jedinici (GJ) "Babina gora-Vaganica" od strane šumokradica sa teritorije Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, bespravna sječa je otkrivena u odjeljenju 62, koje se nalazi u slivu rijeka Hadžovića i Nićinat, na lokalitetu koji se graniči sa Kosovom.

"Na inicijativu rukovodioca PJ Plav, v. d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Armin Mujević, 13. februara 2023. godine obrazovao je komisiju, koja je imala zadatak da sa teritorije Kosova izvrši kontrolu GJ 'Babina Gora-Vaganica' zbog utvrđivanja eventualnih bespravnih sječa i otkrivanja počinilaca, s obzirom na to da je zbog sniježnih nameta bilo nemoguće obići ovu gazdinsku jedinicu sa crnogorske teriotorije", kažu u saopštenju.

Navode da je komisija je 15. februara 2023. godine izašla na teren u pratnji Adema Hodžića, rukovodioca Granične policije za opštinu Peć, gdje su na samom početku mjesta gdje započinje GJ "Babina Gora-Vaganica" primijetili tragove traktorskih guma koji su vodili ka odjeljenju 62, kojim gazduje Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore.

"Iako je visina snježnog pokrivača iznosila oko 50 cm, utvrđeno je da su nepoznata lica sa teritorije Kosova vršila čišćenje snijega lopatom do šume, gdje je i otkrivena bespravna sječa. Prateći putanju od traktorskih guma, komisija je pronašla panjeve bespravno posječenih stabala i izvršila premjer, na osnovu kojeg je utvrđeno da je posječeno ukupno 16 stabala bukve, jele i smrče, ukupne bruto drvne mase 8,22 metra kubna. Na licu mjesta, od ukupne bespravno posječene drvne mase ostalo je oko 20 odsto, dok je ostatak otuđen sa lica mjesta od strane NN lica i odvezen u nepoznatom pravcu ka teritoriji Kosova", piše u saopštenju.

Nakon završene kontrole, kako se navodi, komisija Uprave za gazdovanje šumama i lovištima 16. februara je podnijela krivičnu prijavu za NN lice sa teritorije Kosova nadležnim državnim organima Crne Gore, dok je u saradnji sa Hodžićem dogovoreno da se zapisnik proslijedi i nadležnim organima na teritoriji Kosova, kako bi se po hitnom postupku preduzele sve radnje u cilju suzbijanja bespravnih sječa crnogorskih šuma od strane građana Kosova, koje su u ovim graničnim predjelima česta pojava.

"Uprava za gazdovanje šumama i lovištima očekuje da će u veoma kratkom roku nadležni organi i Crne Gore i Kosova efikasno djelovati po ovoj prijavi i pronaći počinioca ovog krivičnog djela i sankcionisati ga, a u narednom periodu pojačati nadzor na ovom području, s obzirom na to da ono predstavlja jednu od tačaka na kojoj se bespravne aktivnosti često dešavaju. Takođe, na osnovu donijetog seta mjera u cilju sprečavanja bespravnih aktivnosti u šumarstvu od strane Mujevića, u narednom periodu rukovodioci svih područnih jedinica će vršiti dodatni nadzor u graničnim pojasevima, koji predstavljaju najpogodnije tačke za vršenje bespravne sječe od strane šumokradica. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima i u narednom periodu će uz dodatni napor nastaviti borbu protiv bespravnih aktivnosti još odlučnije i još intenzivnije, što očekujemo i od strane drugih nadležnih subjekata, jer samo zajedničkim snagama možemo zaštiti naše šume", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: