Hodžić: Adu, Bojanu i dio Štoja izuzeti iz Morskog dobra

Ulcinjski ekolog u otvorenom pismu premijeru Dritanu Abazoviću traži novu organizaciju

3059 pregleda 8 komentar(a)
Hodžić, Foto: Samir Adrović
Hodžić, Foto: Samir Adrović

Poznati ulcinjski ekolog Dželal Hodžić smatra da bi deltu Bojane, Adu i istočni dio MZ “Štoj”, Špatulu sa jezerom trebalo “otcijepiti” od teritorije koja je pod ingerencijom JP za upravljanje morskim dobrom i ustupiti na upravljanje institucijama najjužnije opštine.

On je to naveo u otvorenom pismu premijeru Dritanu Abazoviću, ocijenivši “da je morska obala Ulcinja u ingerenciji JP iz Budve za oko trideset godina zbog neznanja, nerada, nesaradnje sa kompetentnim građanskim institucijama, kao što su NVO, ribari i druga strukovna udruženja, doživjela ambijentalnu, vizuelnu, geografsku, biodiverzitetsku i ekološku devastaciju i degradaciju koja se može mjeriti desetinama miliona eura štete”.

”Uz poštovanje prema našim precima, a najviše prema prirodi, građanima Ulcinja, turističkoj privredi, turistima i našim potomcima, nameće se potreba da se postojeće stanje promijeni”, napisao je Hodžić u pismu Abazoviću.

Poručio je da bi područje delte Bojane i istočnog Štoja trebalo dati na upravljanje Opštini, Turističkoj organizaciji, civilnom sektoru - eko NVO, ribarima, vlasnicima koliba i ribarskih kućica, vlasnicima restorana i svim drugim i stručnim i obrazovanim pojedincima kojima je zaštita životne sredine i unapređenje uslova u njoj u opisu posla.

”Svi oni dali bi po jednog člana za formiranje operativnog tima, koji bi konkretizovao dalje aktivnosti sa pravnog, ekonomskog, socijalnog i ekološkog aspekta uz zadržavanje neophodnih veza sa centralom JP za upravljanje morskim dobrom. Tim činom, počela bi daleko bolja i uspješnija zaštita i čuvanje prostora, počela bi rehabilitacija i pravilna revitalizacija tog područja kroz uspostavljanje saradnje sa stručnim i naučnim institucijama iz Crne Gore, državama ex Jugoslavije, Albanije, Kosova i Makedonije, koje su povezane vodenim putem preko sliva Drima, zatim zemljama zapadne Evrope i našom dijasporom”, opisao je Hodžić kako bi trebalo da funkcioniše upravljanje područjem izuzetim iz ingerencija JP.

Dodao je da bi time i na djelu počeo da se provodi koncept razvoja Crne Gore i Ulcinja, odnosno delte Bojane, ekonomije, energije i ekologije uz angažovanje eksperata raznih struka i profila.

”Napominjem da je opštinu Ulcinj dugo godina centralna vlast zapostavljala, zanemarivala i zaboravljala zbog čega je jedina nerazvijena primorska opština. Najveći zamah razvoja Ulcinj je doživio kada je sam odlučivao o svojoj sudbini, o turzmu na Adi, hotelima na Velikoj plaži, solani, GRO Primorju, Ultepu ili Agropogonu, koji je bio dobitnik prve nagrade u Jugoslaviji za razvoj poljoprivrede i sela 1987”, podsjetio je Hodžić.

Bonus video: