Goveda šetaju plažama Budve na pragu sezone

"Posebno napominjemo da smo svoj život i imovinu spremni braniti svim sredstvima i na svaki način, u okviru ustavnog prava svakog čovjeka na samoodbranu, a da će sve eventualne posljedice takvih naših postupaka snositi navedene crnogorske institucije”, zaključuje se u dopisu mjesnih zajednica Budve

53453 pregleda 44 komentar(a)
Lutajuća stoka uhvaćena 2021. godine, Foto: Vuk Lajović
Lutajuća stoka uhvaćena 2021. godine, Foto: Vuk Lajović

Predstavnici turističke privrede Budve, vlasnici hotela, restorana, izdavaoci privatnog smještaja, uputili su urgentan dopis državnom, ali i lokalnom Koordinacionom tijelu, za pripremu i praćenje odvijanja turističke sezone da se problem lutajuće stoke mora hitno riješiti.

"Već više godina zaredom svjedoci smo ružnih i neprikladnih scena na našim plažama, zelenim površinama oko naših hotela i drugih smještajnih objekata, kao i na glavnim saobraćajnicima i šetalištima u opštini Budva. Naime, više krda krupne stoke sa teritorije opštine Cetinje potpuno nekontrolisano i bez ikakvog nadzora kreću se prostorima koji su primarno namijenjeni za boravak turista, često i na ekskluzivnim lokacijama, kao što su Miločerski park i svetostefanska plaža”, piše u dopisu dostavljenom redakciji “Vijesti”.

Podsjećaju da stoka na najružniji način “reprezentuje” turističku ponudu, ali i odražava nedostatak volje državnih organa da riješe ovaj problem.

”Prema našim informacijama, o ovom problemu su upoznate sve državne nadležne institucije, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za bezbjednost hrane, Veterinarska inspekcija, Uprava policije i svi nadležni organi Opštine Budva, predsjednik Opštine Budva, Komunalna policija i inspekcija…”, piše u dopisu.

Nažalost, kako dodaju, zbog njihovog indolentnog odnosa, čak i Zaštitnik ljudskih prava Crne Gore bio je primoran da u septembru prošle godine donese odgovarajuće rješenje kojim je svim navedenim institucijama naloženo da taj problem riješi.

”S obzirom na to da se nalazimo na pragu nove turističke sezone, uz činjenicu da zbog ovoga sve češće dobijamo pritužbe gostiju koji fotografije stoke na našim plažama dijele putem društvenih mreža, a imajući u vidu da osim ambijentalno-estetskog, ovaj problem ima i bezbjednosni aspekt putem ugrožavanja bezbjednosti motorizovanih turista na našim saobraćajnicama, ali i putem mogućeg uticaja na potencijalno širenje raznih zaraza, smatramo da Koordinaciono tijelo treba da učini sve da se ovaj problem riješi na način da se ova lutajuća stoka hitno eliminiše sa javnih prostora i naših privatnih posjeda”, navode predstavnici turističke privrede Budve.

Sličan dopis su krajem januara uputili i predstavnici mjesnih zajednica “Brajići”, “Bečići”, “Sveti Stefan” i “Reževići”, koji su takođe od nadležnih, kako državnih, tako i lokalnih službi zatražili da se riješi problem lutajuće stoke.

Prelaze i magistralu: Lutajuća goveda u Budvi
Prelaze i magistralu: Lutajuća goveda u Budvifoto: Vuk Lajović

”Mještani Brajića, Bečića, Kuljača, Pržnog, Čelobrda, Svetog Srefana, Tudorovića, Novoselja, Reževiča, Petrovca i Buljarice, pokušavajući da civilizovano riješe ovaj problem, nebrojeno puta pisanim putem, telefonskim pozivima, na sastancima, javnim apelima... obraćali su se svim nadležnim institucijama države Crne Gore i opštine Budva. Nažalost, bez ikakvog rezultata. O posljednjem pismenom zahtjevu pomenutih mještana, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore/Ombudsman, u septembru 2022. godine, naložio je Opštini Budva, Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji Opštine Budva, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fotosanitarne poslove i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da ‘uz međusobnu saradnju, u skladu sa zakonskim obavezama, bez odlaganja, preduzmu sve dodatne mjere i radnje u cilju rješavanja odnosnog problema... uz izdavanje adekvatnog upozorenja’”, naveli su predstavnici mjesnih zajednica, i dodali da nijedna od navedenih institucija, sem potpuno neproduktivnih sastanaka, nije preduzela konkretnu zakonsku mjeru.

Istakli su da je posebno zabrinjavajuće što Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove nije sprovela sopstveno rješenje iz 2019. godine kojim se držaocu te stoke nalaže da se stara o njoj i da preduzme sve mjere kojima se sprečavaju životinje da ugroze život, bezbjednost i imovinu drugog lica.

”Zbog svega navedenog, mještani mjesnih zajednica Brajici, Bečići, Sveti Stefan, Reževići, Petrovac i Buljarica biće prinuđeni da se obrate međunarodnim institucijama. Posebno napominjemo da smo svoj život i imovinu spremni braniti svim sredstvima i na svaki način, u okviru ustavnog prava svakog čovjeka na samoodbranu, a da će sve eventualne posljedice takvih naših postupaka snositi navedene crnogorske institucije”, zaključuje se u dopisu.

Jedina velika akcija sprovedena je u aprilu 2021. kada je u saradnji Opštine Budva i Ministarstva poljoprivrede uhvaćeno 20 grla lutajuće stoke, koja je utovarena u kamion i odvedena u karantin u Spuž.

Tada je najavljeno da je to prva u nizu akcija, međutim problem lutajuće stoke je i dalje aktuelan, i brojni mještani u zaleđu prijavljuju veliku štetu na svojim imanjima.

Bonus video: