Imovinski kartoni preči od borbe protiv korupcije?; Ćalović Marković: Opasan presedan po civilno društvo

Agencija za sprečavanje korupcije namjerava da za javne funkcionere proglasi predstavnike civilnog sektora u Radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije. Ćalović Marković kazala da se radi o još jednom primjeru selektivnog odnosa Agencije, jer nijedna osoba u nijednoj radnoj grupi, a mnoge su imenovale i Skupština i Vlada, nije proglašena za javnog funkcionera

40446 pregleda 16 komentar(a)
Sa decembarske sjednice skupštinskog Odbora za antikorupcij, Foto: Foto: Printscreen/Youtube
Sa decembarske sjednice skupštinskog Odbora za antikorupcij, Foto: Foto: Printscreen/Youtube

Agencija za sprečavanje korupcije namjerava da za javne funkcionere proglasi predstavnike civilnog sektora u Radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije, koju je formirao Kolegijum predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović.

To proizlazi iz odgovora Agencije na pitanja “Vijesti”, ali i dopisa, koje je ta institucija uputila skupštinskom Odboru za antikorupciju, tražeći da im se dostave podaci o članovima Radne grupe, kako bi ažurirali bazu podataka.

Osim poslanika, u Radnoj grupi su i predstavnici civilnog sektora - Vanja Ćalović Marković iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i Ana Đurnić iz Instituta Alternativa.

Ćalović Marković je “Vijestima” kazala da se radi o “još jednom primjeru selektivnog odnosa Agencije, jer nijedna osoba u nijednoj radnoj grupi, a mnoge su imenovale i Skupština i Vlada, nije proglašena za javnog funkcionera”.

Agencija je u saradnji sa Savjetom Evrope u martu 2022. započela analizu Zakona o sprečavanju korupcije i tokom godine sprovela dvije od tri predviđene faze, u čijem fokusu su odredbe koje se odnose na funkcionalnu nezavisnost ove institucije i sukob interesa i imovinske kartone javnih funkcionera. Treća faza bi trebalo da bude okončana u prvom kvartalu ove godine.

”Radnu grupu nije imenovala Skupština, nego Kolegijum predsjednice Skupštine, nemamo nikakva javna ovlašćenja, ne donosimo odluke o bilo čemu, dajemo predloge i sugestije kako da unaprijedimo jedan od ključnih antikorupcijskih propisa, a Agencija bojkotuje taj proces. Umjesto toga, Agencija pokušava da ovim opasnim presedanom po civilno društvo, na neki način dobiju neke svoje lične bitke. To pokazuje ličan odnos Agencije, u mom slučaju, koji je izazvan našim praćenjem rada te institucije i otkrivanja načina na koji oni postupaju i sa budžetom, ali i odnosom prema kršenju Zakona o sprečavanju korupcije, ali i u dijelu nadležnosti u vezi sa finansiranjem poltičkih partija”, poručila je Ćalović Marković.

Ćalović Marković
Ćalović Markovićfoto: Boris Pejović

Prema njenim riječima, Agencija je “ovog puta pretjerala”.

”Nijesu svjesni kakve to posljedice može da ima. Ne po nas pojedinačno, koji smo u toj radnoj grupi, već po učešće civilnog sektora u izradi bilo kojeg zakona, u radu Skupštine…Imamo niz radnih grupa koje se odnose na pregovaračka poglavlja, izradu zakona, i niko nije proglašen javnim funkcionerima. Sama definicija javog funkcionera pokazuje da članovi NVO u ovoj radnoj grupi to nijesu”, upozorila je Ćalović Marković.

Nakon detaljne analize, pristupiće se ili izmjenama Zakona ili pisanju novog, kazali su “Vijestima” iz Agencije.

Umjesto učešća, tražili spisak članova

Agencija je u saradnji sa Savjetom Evrope u martu 2022. započela analizu Zakona o sprečavanju korupcije, a Kolegijum predsjednice Skupštine Crne Gore je krajem decembra sačinio Radnu grupu koja se bavi mijenjanjem ovog pravnog akta.

Članovi radne grupe su po dva poslanika vlasti i opozicije, kao i dva predstavnika nevladinih organizacija. Dva poslanika opozicije u radnoj grupi nisu imenovani.

Koordinator Radne grupe Dragan Bojović (Demokratski front) je 2. februara uputio dopis direktorici Agencije i predsjedniku Savjeta Agencije Jeleni Perović i Momčilu Raduloviću da uzmu učešće u tom tijelu “u formi u kojoj vi odlučite, kao aktivni učesnik ili u svojstvu posmatrača”.

”Očekujemo Vaš pozitivan odgovor u što kraćem roku, kako bismo o tome obavijestili Kolegijum predsjednice Skupštine Crne Gore”, navodi se u dopisu Bojovića.

Dodaje se da bi bilo poželjno da im u cilju efikasnijeg rada Radne grupe predstavnici Agencije dostave mišljenja, sugestije i primjedbe eksperata na Zakon o sprečavanju korupcije sa kojima su sarađivali kao i njihove predloge za izmjene i dopune, osim analiza Savjeta Evropa koje radna grupa već posjeduje.

Umjesto odgovora o učešću, istog dana je zaveden dopis Perovićeve u kojem se navodi da je radi ažuriranja podataka u registru javnih funkcionera Agencije neophodno “da nam u roku od tri dana od dana prijema ovog dopisa dostavite odluku o formiranju i lične podatke (JMB, datum i mjesto rođenja) za članove Radne grupe”.

Poslanik DF-a je čelnike Agencije nekoliko dana kasnije ponovo pozvao da u što skorijem roku odrede predstavnika, koji bi u već ponuđenim formatima učestvovao u radu radne grupe, napominjući da je to “od posebnog značaja za napredak države Crne Gore na planu ispunjavanja uslova iz evropske agende”.

Što se tiče traženja odluke o formiranju radne grupe i ličnih podataka članova, Bojović je Perovićevu uputio na Kolegijum predsjednice Skupštine.

Agencija: Radna grupa je u riziku od korupcije

Na pitanje “Vijesti” da li je tražila da članovi Radne grupe budu proglašeni za javne funkcionere, iz Agencije su kazali da je Zakonom određeno koja lica postaju javni funkcioneri.

”Agencija nema nadležnost niti se bavi proglašavanjem bilo kog lica za javnog funkcionera”, navodi se u odgovoru.

Iz Agencije nisu odgovorili da li je Skupština pozvala njene predstavnike da učestvuju u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije i u kom formatu.

”Formiranje radnih tijela, radnih grupa i komisija u državi koja je zasnovana na vladavini prava mora biti usklađeno sa zakonskim propisima. Skupština Crne Gore, najviše predstavničko tijelo i nosilac zakonodavne vlasti, treba da bude primjer zakonitog rada. Agencija je od Skupštine dobila zaključak o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, koji obiluje visokim korupcijskim rizicima. Zbog toga smo uradili mišljenje na taj akt”, kazali su iz Agencije.

Nakon otklanjanja korupcijskih rizika, Agencija će, poručili su u odgovorima, biti konstruktivan partner svima koji imaju za cilj vladavinu prava i priključenje Crne Gore Evropskoj uniji.

Radna grupa je do sada imala više sjednica, a sljedeća na redu je danas. Rok do kada bi Radna grupa trebalo da završi sa radom je 1. maj.

”Obrazovanje radne grupe primjenom širokih diskrecionih ovlašćenja predsjednice Skupštine i dijela poslanika, članova skupštinskog Odbora za antikorupciju, nedostatkom transparentnosti, te bez unaprijed utvrđenih uslova i kriterijuma, nedvosmislen je korupcijski rizik koji dovodi u pitanje budući rad i legitimitet ove radne grupe”, navodi se u prošlonedjeljnom mišljenju Agencije.

Bonus video: