Zapečaćeno gradilište ispod Gorice, ima li odgovornih

Odlukom inspektora Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da zapečati gradilište "Okova" ispod Gorice, potvrđeno mišljenje koje je na saglasnost na idejni projekat službe istog resora “Vijestima” dala Inženjerska komora. Nisu odgovorili i da li će tražiti odgovorne u svojim redovima

32575 pregleda 18 komentar(a)
Na gradilištu “Okova” juče, Foto: BORIS PEJOVIC
Na gradilištu “Okova” juče, Foto: BORIS PEJOVIC

Gradilište “Okova” u Beogradskoj ulici, ispod brda Gorica, u centru Podgorice, zapečaćeno je pošto je urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila nepravilnosti na koje je, na upit “Vijesti”, ukazala Inženjerska komora. To su redakciji, pored ostalog, kazali iz resora ministarke u tehničkom mandatu Ane Novaković Đurović. Nisu, međutim, odgovorili na dopunsko pitanje upućeno 9. februara, da li negativna ocjena Inženjerske komore na saglasnost koja je data za idejni projekat “Okova”, a koju je izdala služba glavnog državnog arhitekte, povlači njegovu, odnosno odgovornost lica koje je potpisalo rješenje.

”Vaša pitanja su uredno proslijeđena, međutim od kolega još nismo dobili odgovor. Čim budemo imali povratnu informaciju, bićete obaviješteni”, piše u odgovoru PR službe od 13. februara.

Budući stambeni objekat “Okova” nalazi se na parcelama 2325 i 2326, KO Podgorica II, urbanistička parcela (UP) 46a, Zona A, Detaljno-urbanističkog plana (DUP) “Nova varoš 2”, u Beogradskoj ulici, u bafer zoni Spomenika prirode park-šuma Gorica. Idejnim rješenjem, na lokaciji je predviđen objekat za višeporodično stanovanje, spratnosti P+3.

Objekat se gradi na osnovu saglasnosti državnog arhitekte, na osnovu čega je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “Okovu” krajem juna 2022. izdalo rješenje za gradnju.

Investitor je prethodno na idejni projekat dobio negativno mišljenje od službe glavnog gradskog arhitekte, kojem se obratio 9. jula 2021. Da idejno rješenje objekta koji “Okov” gradi ispod Gorice nije u potpunosti urađeno u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, smatraju i u Inženjerskoj komori, koja se o tome krajem januara izjasnila na upit “Vijesti”. Kazali su i da sa urbanističko-tehničkim uslovima i planskom dokumentacijom nije u skladu ni saglasnost glavnog državnog arhitekte na to idejno rješenje.

gradilište Okov
foto: Boris Pejović

”Nakon uvida u izdato rješenje o saglasnosti glavnog državnog arhitekte i Idejno rješenje objekta na UP46a, zona A, u zahvatu DUP-a ‘Nova varoš 2’ mišljenja smo da idejno rješenje nije urađeno u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima u dijelu koji se odnosi na podzemnu građevinsku liniju i saobraćajne uslove”, rekao je ranije “Vijestima” predsjednik Strukovne komore arhitekata, magistar Novica Mitrović.

U vezi sa planom i gradnjom na parceli “Okova”, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma krajem 2022. godine obratila se i Uprava za katastar i državnu imovinu.

”Vijestima” su kazali da su od zainteresovanog lica, građanina Podgorice, dobili informaciju da postoji mogućnost devastacije prilazne saobraćajnice Vili Gorica radi privođenja namjene urbanističkih parcela 46 i 46a u zahvatu DUP-a “Nova varoš 2”, “kao i mogućnost uklanjanja javnih zelenih površina (čempresa)”.

gradilište Okov
foto: Boris Pejović

Kad su započeti pripremni radovi na izgradnji podzemne garaže, došlo je do pada, pa i sječe nekoliko stabala višedecenijskih čempresa, što je i skrenulo pažnju medija i šire javnosti na investiciju “Okova” pod Goricom.

”Kako je ovaj organ nadležan za poslove državne imovine, u obavezi je da o svim saznanjima u kojima može doći do devastacije državne imovine blagovremeno reaguje i obavijesti releventne institucije, ovaj organ je dana 30. decembra 2022. godine dostavio dopis resornom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u kojem je prenio svoja saznanja, a u cilju zaštite državne imovine koja se odnosi na mogućnost devastiranja prilazne saobraćajnice Vili Gorica, koja bi prouzrokovala eventualno ugrožavanja bezbjednosti štićenih ličnosti i drugih gostiju u svim budućim događajima koji se održavaju u ovom reprezentativnom objektu, kao i mogućnost uklanjanja javnih zelenih površina (čempresa)”, rekli su “Vijestima” iz Uprave za katastar i državnu imovinu.

Obraćanje Uprave još je jedan od razloga zbog kojih je, kako su redakciji kazali iz Ministarstva, “Okovu” zapečaćeno gradilište.

”Urbanističko-građevinska inspekcija je donijela predmetno rješenje shodno utvrđenoj nepravilnosti koja je saglasna nepravilnosti konstatovanoj od pomenute Inženjerske komore Crne Gore, kao i uzimajući u obzir navedenu inicijativu Uprave za imovinu i katastar”, rekli su iz resora Novaković Đurović.

Kazali su i da je gradilište službeno zapečaćeno i investitor ne može graditi predmetni objekat. Nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li ne može da gradi uopšte ili ne može da gradi do ispravljanja nepravilnosti, te da li može, u prvom slučaju, da traži naknadu štete, jer je gradio na osnovu rješenja koje je izdao resor koji je i zabranio gradnju.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma rekli su “Vijestima” da je, prema evidenciji urbanističko-građevinske inspekcije, u području oko brda Gorica trenutno u izgradnji 11 objekata.

Izmjene DUP-a da prate status Gorice

Vlada je na sjednici 20. januara donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna DUP-a “Nova varoš 2”. Kako su kazali iz resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, razlog tome je jer taj DUP zahvata značajan dio padina brda Gorica, koje su “pritisnute intenzivnom gradnjom stambenih i stambeno-poslovnih objekata”, a kako bi se postojeće plansko rješenje korigovalo u skladu sa činjenicom da Gorica ima status spomenika prirode.

Izmjene i dopune, kako su rekli, rade se u granicama važećeg plana, odnosno obuhvataju područje površine 43,8 hektara.

Podsjetili su da je u Odluci i programskom zadatku navedeno da je kroz izradu Izmjena i dopuna DUP-a potrebno i preispitati strukture koje nisu realizovane, a definisane su važećim planskim dokumentom, u dijelu parcelacije, regulacije i spratnosti.

”Na način da se stvori kvalitetan prostor u funkcionalnom, oblikovnom i ambijentalnom smislu, uz obavezno poštovanje svih uslova dobijenih od nadležnih institucija”, rekli su iz tog resora.

Kao još jedan zadatak navode da će biti neopdhodno “maksimalno očuvati postojeće javne prostore, uz posebnu zaštitu zelenih površina”.

Bonus video: