Nikšić: Digitalno snimanje mosta na Moštanici

"Bogata kulturna baština Evrope suočava se sa sve većim rizicima od prirodnih katastrofa i od drugih načina ugrožavanja. Kako bi riješila ovaj problem, Evropa želi da primjenom inovativnih izuma u naprednim tehnologijama digitalizacije (posebno 3D), garantuje očuvanje, ponovnu upotrebu i primjenu dokumentovanog sadržaja", kazao je Pagunis

7189 pregleda 5 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Opština Nikšić
Sa susreta, Foto: Opština Nikšić

Digitalizacija kulturnog nasljeđa je od ključnog značaja za očuvanje, obnovu i promociju kulturnih dobara.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i profesora Univerziteta Zapadna Atika iz Atine Vasiliosa N. Pagunisa.

Pagunisov dolazak u Nikšić i cilj planirane istraživačke akcije predstavlja podršku zaštiti, konzervaciji i promociji mosta na Moštanici, koji potiče iz rimskog perioda.

"Snimanjem mosta i objavom rezultata u naučnoj publikaciji, Nikšić će dobiti zasluženu promociju kao značajno kulturnoistorijsko mjesto i u većoj mjeri privući stručnu i naučnu javnost, ali istovremeno i postati atraktivniji u turističko-kulturnom smislu. Zbog toga će biti napravljena geometrijska dokumentacija mosta korišćenjem zemaljskog 3D skeniranja, uz prisustvo stručnog lica iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara", navodi se u saopštenju za javnost.

Prema riječima Kovačevića, nikšićki mostovi, koji su najznačajniji kulturno-istorijski spomenici u Nikšiću i imaju veliki značaj za istoriju i turizam, dobiće adekvatnu prezentaciju u evropskim publikacijama i time biti predstavljeni na pravi način široj javnosti.

"Ovim digitalnim snimanjem pokazujemo zreo i odgovoran odnos prema našoj istoriji i kulturi. Ne samo što promovišemo našu kulturno-istorijsku baštinu nego je i čuvamo, doprinoseći tako razvoju turističkih potencijala, privrede i kulture Nikšića", poručio je Kovačević.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Opština Nikšić

Pagunis je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je potrebno što prije napredne digitalne tehnologije iskoristiti za dokumentovanje i digitalnu dostupnost kulturnog nasljeđa zapadnog Balkana.

"Samo oko deset odsto evropske kulturne baštine je digitalizovano, a digitalizovanim resursima još uvijek nedostaje vidljivost, posebno preko nacionalnih granica. Osim toga, bogata kulturna baština Evrope suočava se sa sve većim rizicima od prirodnih katastrofa i od drugih načina ugrožavanja. Kako bi riješila ovaj problem, Evropa želi da primjenom inovativnih izuma u naprednim tehnologijama digitalizacije (posebno 3D), garantuje očuvanje, ponovnu upotrebu i primjenu dokumentovanog sadržaja", istakao je Pagunis.

Bonus video: