Ratković: Izjava turističkog vodiča se u međunarodnoj komunikaciji tretira kao izjava zvaničnika zemlje

Ratković je povodom Svjetskog dana turističkih vodiča, održao predavanje na temu "Turističko vođenje u savremenim uslovima"

1694 pregleda 2 komentar(a)
Ratković, Foto: Svetlana Mandić
Ratković, Foto: Svetlana Mandić

Turistički vodič je turistički ambasador zemlje i u međunarodnoj komunikaciji njegova izjava se tretira kao izjava zvaničnika, kazao je dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve koji je u Nikšiću, povodom Svjetskog dana turističkih vodiča, održao predavanje na temu "Turističko vođenje u savremenim uslovima".

Prema njegovim riječima Crna Gora je jedina država u regionu koja ima nacionalni program na bazi posebne evropske direktive, i svi koji žele da budu turistički vodiči moraju da imaju najmanje 500 sati nastave koja je podijeljena u tri ciklusa: opšta znanja, posebna znanja o Crnoj Gori i njenoj prirodnoj i kulturnoj baštini i praktična obuka.

Turističko vođenje u savremenim uslovima
foto: Svetlana Mandić

Miljan Mijušković je više od deset godina turistički vodič i odlično zna da bi bili uspješni u svom poslu i na najbolji način predstavili grad i državu da pored svih naučenih lekcija morate da imate i onu koja se ne uči – emotivnu.

"Da bi bili dobar turistički vodič morate biti posvećeni poslu maksimalno, da stalno istražujete i uvećavate svoja znanja, da posjeduje komunikativne vještine, budete dobar psiholog, lider grupe, da se dobro snalazite na terenu i u nepredviđenim situacijama. Turisti od vas traže, na prvom mjestu, informaciju, ali najviše reaguju na vaš emotivan i prijateljski pristup, jer to je ono što oni pamte", kazao je Mijušković koji priznaje da su mu dvije turističke destinacije, gdje uvijek rado odvede turiste, posebno drage – Nikšić i Ohrid.

Mijušković
Mijuškovićfoto: Svetlana Mandić

Svjetski dan turističkih vodiča, 21. februar, obilježava se od 1990. godine u gotovo svim državama širom svijeta, a Turistička organizacija (TO) Nikšić to uspješno radi po peti put.

"Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o značaju zanimanja turističkog vodiča u društvu u odnosu na lokalnu zajednicu i turističku privredu", saopštili su iz TO Nikšić.

Prema riječima Mitra Baraća, direktor lokalne TO, iako još teče oporavak od posljedica korona virusa, Nikšić je prošle godine uspio da dostigne rezultat iz 2019.

"Najveći doprinos razvoju turizma u Nikšiću je dao magistralni put Risan-Nikšić-Žabljak i Nikšić od jedne tranzitne destinacije pretvaramo u destinaciju u koju turisti sve češće i sve rađe dolaze. Prosječan broj noćenja se u poslednje tri godine sa jednog popeo na tri noćenja po turisti, što pokazuje da smo na dobrom putu da Nikšić bude destinacija gdje turisti dolaze i ostaju, a ne kroz koju prolaze. Trudimo se da promotivnim aktivnostima što više prikažemo sadržaj koji Nikšić nudi kako bi se turisti što više zadržali u Nikšiću", kazao je Barać.

Barać
Baraćfoto: Svetlana Mandić

Jedna od tih aktivnosti jesu i promotivni filmovi, a prošle godine je TO Nikšić, na 13. Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, u konkurenciji 53 izlagača iz regiona, dobila drugu nagradu u kategoriji za najbolji promotivni video, za film o Nikšiću australijske influenserke Elizabet Liz Duong. To je bila i prva međunarodna nagrada koju je TO Nikšić dobila od njenog osnivanja.

Promotivni filmovi su prikazani i na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, a publika je sinoć imala priliku i da, pored Ratkovićevog predavanja, premijerno odgleda prvi film iz putopisnog serijala "Nikšić bez granica" autora Dragiše Jestrotića.

"Ovim putopisnim serijalom prikazaćemo sve bojeNikšića kroz sva četiri godišnja doba, jer mnoge turističke ture čekaju da budu otkrivene, a strani turisti sve češće posjećuju Nikšić", kazao je Mijušković, koji je bio medijator večeri.

Ruralni turizam sve više dobija na značaju

Prema riječima Mitra Baraća, TO je već krenula sa promotivnim aktivnostima i pripremom za ljetnju turističku sezonu, pa su tako učestvovali, po prvi put, na Međunarodnom sajmu turizma u Ljubljani, a slijedi učešće i u Beogradu, kao i u Banja Luci, gdje će Nikšić biti grad partner u organizaciji sajma.

"Bili smo počastvovani što smo učestvovali na na tako prestižnoj turističkoj smotri, kakav je sajam turizma u Ljubljan, i iznenađeni interesovanjem koje su posjetioci pokazali kada je Nikšić u pitanju", kazao je Barać.

Pored učešća na sajmovima, TO Nikšić će zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom imati i druge oblike promocija po regionu, a rade, kako je kazao Barać, i na stvaranju uslova za aktivaciju resursa – saobraćajnoj infrastrukturi, saobraćajnoj i turističkoj signalizaciji, ekološkim akcijama.

"U Crnoj Gori postoji nešto preko stotinu licenciranih turističkih vodiča, a u Nikšiću ih je šest-sedam i oni su izuzetno aktivni. Ono što mi radimo je da se trudimo da ti ljudi imaju što više posla u Nikšiću. Cilj nam je da bude što više turističkih tura i radimo na njihovom mapiranju", kazao je direktor TO Nikšić.

Kako je istakao, Kapetanovo jezero je jedna od omiljenih destinacija, kada su turisti u pitanju, a tu su i vode Nikšića i ruralni turizam.

"Prošle godine u ovo vrijeme je bilo pet prijavljenih seoskih domaćinstava, a sada ih imamo deset. Tu bilježimo određene uspješne rezultate. Taj seoski turizam je naša šansa i ima veliku perspektivu kada je naša opština u pitanju."

Bonus video: