Nova bespravna sječa u Petnjici, prekršajna prijava protiv NN lica

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima apelovali da bude intenzivnije kontrole na graničnim pojasevima

2681 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima saopštili su da je otkrivena nova bespravna sječa u Petnjici, u graničnom pojasu sa Srbijom.

Pričinjena je šteta od oko 1.400 eura. Podnijeta je prekršajna prijava protiv NN lica, dok je slučaj sa kompletnom dokumentacijom dostavljen beranskom tužilaštvu i Graničnoj policiji.

"Zajedničkom akcijom sa graničnom policijom, reonski lugar je dana 22. februara 2023. godine, otkrio bespravnu sječu državne šume u GJ 'Mrtvica', u odjeljenjima 65 i 66. Izlaskom na teren i utvrđivanjem činjeničnog stanja konstatovano je da je bespravno posječeno deset stabala smrče i jele ukupne bruto drvne mase 12,04 m³, od strane nepoznatog počinioca. Na licu mjesta uočeni su tragovi zaprege, na osnovu kojih je utvrđeno da su bespravno posječena stabla smrče i jele odvučena ka teritoriji Srbije, na čijoj strani je prohodno, obzirom da je ovaj teren nepristupačan sa strane teritorije Crne Gore. Detaljnim premjerom utvrđeno je da je u odjeljenju 65 posječeno ukupno 4 stabla smrče i jele, ukupne bruto drvne mase 1,96 m³, a u odjeljenju 66 ukupno šest stabala smrče i jele, ukupne bruto drvne mase 10,08 m³. Šteta pričinjena ovom bespravnom sječom na osnovu oštetnog cjenovnika Uprave iznosi 1.408,68 eura", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali kako očekuju da će nadležni organi uspjeti da otkriju i sankcionišu počinioca. "Ovaj slučaj je još jedna potvrda da su granični pojasevi crna tačka za bespravne aktivnosti, zbog čega je neophodno da se na ta područja ubuduće usmjeri dodatna pažnja i da kontrola od strane Granične policije i naših službenika bude intenzivnija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: