Pod lupu planove za gradnju ispod Gorice: Grad tvrdi da bi bolje planirao od države

Stanari dijela Beogradske u Podgorici, gdje niče zgrada od 4.300 kvadrata, traže stavljanje van snage DUP-a “Gorica C”, kojim je obuhvaćen i zaštitni pojas Spomenika prirode. Iz Glavnog grada kažu da treba mijenjati sve planove koji sadrže neodgovarajuća rješenja. Traže i da se izrada planske dokumentacije vrati u nadležnost lokalnim samoupravama

24518 pregleda 11 komentar(a)
Gradilište "CK Group" ispod brda Gorica, Foto: Damira Kalač
Gradilište "CK Group" ispod brda Gorica, Foto: Damira Kalač

Stavljanje planova van snage može biti krajnja mjera u svim slučajevima i već je ranije trebalo pristupiti izmjenama onih koji sadrže neodgovarajuća planska rješenja ako se ocijene takvim. To su, pored ostalog, kazali “Vijestima” iz Glavnog grada, komentarišući zahtjev stanara i vlasnika objekata dijela Beogradske ulice da se, pored ostalog, Detaljni urbanistički plan (DUP) “Gorica C” iz 2019. stavi van snage.

Stanari su prije dva dana organizovali protest jer je između njihovih privatnih kuća započeta izgradnja stambene zgrade površine preko 4.300 kvadrata. Beogradska ulica nalazi se ispod brda Gorica, koje uživa status zaštićenog područja.

”Podsjećamo da je Odlukom o proglašenju park šume ‘Gorica’ spomenikom prirode precizirano da je kroz izmjenu planske dokumentacije potrebno preispitati opravdanost dalje izgradnje u zaštitnom pojasu Spomenika prirode, koji uključuje i DUP ‘Gorica C’”, rekli su iz Glavnog grada.

Kazali su i da, kao lokalna samouprava, nemaju zakonsku mogućnost da izmijene bilo koji planski dokument, da je to u nadležnosti Ministarstva, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU).

”I ovim putem apelujemo na nadležne državne organe da se izrada planske dokumentacije vrati u nadležnost lokalnim samoupravama, kako bi, bez odlaganja, bili u mogućnosti da djelujemo u sličnim situacijama”, poručili su.

Stanari i vlasnici objekata dijela Beogradske gdje se gradi stambena zgrada, na protestu prije dva dana kazali su da se na lokaciji budućeg objekta nalazila stara kuća, da je planom bila dozvoljena izgradnja druge, a da sada, umjesto toga, tu niče objekat sa preko 40 stanova.

Investitor stambene zgrade je “CK Group Investment” iz Podgorice. Firma je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), osnovana 2021, njeni osnivači su, sa jednakim udjelom, Camal Senoglu i Ziver Kerim Basar, koji je i izvršni direktor. “CK Group” je saglasnost glavnog državnog arhitekte dobila sredinom juna 2022, dok je gradnja urbanističko-građevinskoj inspekciji MEPPU prijavljena 10. novembra. Kako se navodi na građevinskoj tabli, objekat se gradi na urbanističkim parcelama 2b.19 (KP 2532/2 i 2531/1) 2b.20 (KP 2532/1), Blok 2, podblok b, u zahvatu DUP-a “Gorica C”, KO Podgorica II. Parcele su, prema evidenciji iz katastra, vlasništvo investitora. Radovi su počeli u decembru 2022, dok je završetak planiran za septembar 2024.

Nezadovoljni zbog toga jer im u komšiluku niče zgrada, do stanara oko objekata na broju 51 od MEPPU traže da van snage stavi DUP “Gorica C” i da stopira gradnju na UP19 i UP20. Inženjerskoj komori uputili su inicijativu za ocjenu ispravnosti i zakonitosti izrade tog DUP-a, uz zahtjev da izvrše provjeru i tačnost nepravilnosti na koje ukazuju u inicijativi, te pokrenu disciplinske i druge postupke protiv učesnika u izradi tog plana, koju smatraju nezakonitom.

Iz Glavnog grada podsjetili su da je DUP “Gorica C” usvojen u skladu sa posebnim postupkom izrade planske dokumentacije koja je prestala da važi stupanjem na snagu odluke Ustavnog suda iz 2014.

”Odluka o izradi navedenog planskog dokumenta je donijeta u aprilu 2018, dok je javna rasprava sprovedena u septembru iste godine. Na predlog DUP-a ‘Gorica C’ pribavljena je i saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma, kojim je konstatovano da je planski dokument izrađen u skladu sa uslovima iz člana 162c stav 2 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata - te daje saglasnost, koja je preduslov za usvajanje od strane Skupštine glavnog grada, koja je održana u oktobru 2019. Takođe, naglašavamo da se pri dostavi planskog dokumenta nadležnom organu uprave, obrađivač izjasnio da je plan urađen, u potpunosti, u skladu sa članom 162c Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata”, rekli su iz Glavnog grada.

Dodali su i da je planskim dokumentom predviđeno povezivanje Beogradske ulice sa ulicom koja povezuje to naselje sa naseljem Zagorič.

”Takva planska rješenja datiraju od 2005. godine. Kada je u pitanju stavljanje DUP-a van snage, mišljenja smo da to može biti krajnja mjera u svim slučajevima, te da je, već ranije, trebalo pristupiti izradi izmjena i dopuna planova koja sadrže neodgovarajuća planska rješenja, ako se ocijene takvim”, rekli su “Vijestima” iz PG biroa.

U inicijativama koje su stanari uputili resoru ministarke u tehničkom mandatu Ane Novaković Đurović i Inženjerskoj komori, pored ostalog, naveli su da pravila i uslovi koji su navedeni u Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata iz 2017. u dijelu koji se odnosi na “poseban postupak”, nisu ispoštovani prilikom izrade DUP-a “Gorica C”. Tako, pored ostalog, navode da usvojeni predlog plana “Gorica C” nije ispoštovao planska rješenja iz 2005, tvrde da su izvršene drastične izmjene urbanističkih parametara, indeksa zauzetosti, indeksa izgrađenosti, spratnosti i namjene objekata.

Vlada je prošlog mjeseca donijela Odluku o izradi izmjena i dopuna DUP-a “Nova varoš 2”, jer taj DUP, kako su nedavno “Vijestima” rekli iz MEPPU, zahvata značajan dio padina brda Gorica, koje su “pritisnute intenzivnom gradnjom stambenih i stambeno-poslovnih objekata”.

Bonus video: