Talentovanim učenicima omogućiti praksu

Pedesetak nastavnika i profesora razmijenilo iskustva na seminaru u organizaciji “Ad Litteram”

3418 pregleda 1 komentar(a)
Potrebno formiranje jedinstvene institucije i baze podataka za praćenje talentovanih učenika, Foto: NVO Ad Litteram
Potrebno formiranje jedinstvene institucije i baze podataka za praćenje talentovanih učenika, Foto: NVO Ad Litteram

Država bi trebalo da ima bazu podataka za praćenje talentovanih učenika, kao i jedinstvenu instituciju koja bi omogućila da daroviti đaci kroz dodatnu praksu dobiju ne samo teorijska, već i empirijska znanja, kao i da se povežu sa sličnim centrima u svijetu.

To je ocijenjeno na seminaru na temu “Rad sa darovitim i talentovanim učenicima, u organizaciji NVO “Ad Litteram”, kojem je prisustvovalo pedesetak nastavnika i profesora na državnom nivou.

“Na seminaru je bilo riječi o razvijanju programa učenja sa darovitim i talentovanim učenicima, koji su u svakoj zajednici heterogena grupa, a koja pokazuje visoke natprosječne opšte ili specifične sposobnosti. Akcenat tokom održavanja seminara, stavljen je na stanje u našem obrazovnom sistemu, ali i na njegovu modernizaciju, stvarajući tako uslove i kreirajući pogodan ambijent u kojem se njeguju i razvijaju najtalentovaniji pojedinci”, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Kazali su da program obuke pomaže nastavnicima da razvijaju kompetencije kroz koje pokazuju znanje, vještine i stavove o poboljšanju sistema evidentiranja talentovanih učenika, podršci i praćenju rada sa talentovanim učenicima, unapređivanju profesionalne kompetencije nastavnika za rad sa talentovanim učenicima, obogaćivanju kurikuluma u cilju podsticanja talenata, kao i podsticanju sistema takmičenja i mehanizma interne i eksterne evaluacije rada sa darovitim i talentovanim učenicima.

Organizatori tvrde da su polaznici seminara razmijenili i iskustva o formiranim timovima za podršku i praćenje rada sa talentovanim učenicima, izrazivši potrebu za razvijenijom metodologijom procjene i standardizovanom podrškom talentovanih.

Seminar “Ad Literam” registrovan je kod Centra za stručno obrazovanje i nalazi se u Katalogu programa stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2021/2022. i 2022/2023. godinu. Predavači na seminaru bili su prof. Lazar Macanović i predstavnici organizatora Sanja Perić i Sonja Ilić.

Bonus video: