Anima: Crna Gora ne može da se distancira od zločina u Štrpcima

"Otete putnike su prvo pretukli a potom odveli na obalu Drine i ubili. Najstarija žrtva imala je 59 a najmlađa 16 godina. Države još ne priznaju vlastite ratne zločine a kazna je nepravična i preniska za počinjeni zločin", tvrde iz Anime

3937 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: ANIMA
Ilustracija, Foto: ANIMA

Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima je saopštio da Crna Gora ne može da se distancira od zločina u Štrpcima.

To su kazali povodom 30 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci, koja će se obilježiti u ponedjeljak 27. februara.

"Sjećamo se ovog zločina i motiva koji su do njega doveli. Pamtimo i druge zločine u kojima pravda nije zadovoljena. Institucije učestvuju u projektovanju zaborava, selektivnog kažnjavanja i neadekvatnog informisanja što ometa suočavanje sa prošlošću i stvaranje mira", ističe se u saopštenju Anime.

Povezani članci

25. Februar 2023.

Tri decenije od zločina u Štrpcima

Dodaju da ni nakon 30 godina od zločina, većina počinilaca nije pronađena.

"Za ovaj zločin osuđen je Nebojša Ranisavljević u Višem sudu u Bijelom Polju na 15 godina zatvora. Mićo Jovičić je osuđen pred sudom u BIH na kaznu zatvora od 5 godina. U Haškom tribunalu osuđen je Milan Lukić za zločine počinjene u Višegradu na doživotnu robiju, dok za ovaj zločin nije odgovarao", ističu u Animi.

Naglašavaju da je ove godine Viši sud u Beogradu "prvostepeno osudio Gojak Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca na po 10 godina zatvora a Dragana Đekića na pet godina zatvora".

"Otete putnike su prvo pretukli a potom odveli na obalu Drine i ubili. Najstarija žrtva imala je 59 a najmlađa 16 godina. Države još ne priznaju vlastite ratne zločine a kazna je nepravična i preniska za počinjeni zločin", tvrde iz Anime.

"Ni poslije trideset godina svi počinioci u koje se sumnja a naročito naredbodavci nisu poznati ni procesuirani. Pamtimo zločine učinjene u naše ime i tražimo da pravda bude zadovoljena", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: