Motori se nijesu gasili: Direktorica ASK-a dnevno po Podgorici prelazila i po 120 kilometara

Agencija za sprečavanje korupcije ne odgovara na to koliki je ceh za gorivo dva službena automobila koje koriste direktorica i njena pomoćnica

59366 pregleda 205 komentar(a)
Vozila “BMW” i “nissan” koriste direktorica i pomoćnica direktorice, Foto: MANS
Vozila “BMW” i “nissan” koriste direktorica i pomoćnica direktorice, Foto: MANS

Direktorica i pomoćnica direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović i Nina Paović samo za jedan mjesec, u septembru prošle godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara.

Ta kilometraža odgovara putu od Podgorice do, na primjer, avganistanske prijestonice Kabula.

Iz Agencije više od dvije sedmice ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”, koja uključuju to da li same plaćaju gorivo za korištenje službenih automobila ili to pada na teret poreskih obveznika, imajući u vidu da se automobili koriste i tokom neradnih dana i u vrijeme državnih praznika.

Agencija je još 2016. godine donijela pravilnik o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava. Ova institucija je raspolagala u aprilu ove godine sa pet automobila. Odlukom iz aprila, direktorica Perović sebi je dodijelila na 24-časovno korišćenje limuzinu “BMW 318i” a pomoćnici direktora terenac “nissan x-trail”.

Na osnovu putnih naloga se može vidjeti da je Perovićeva, na primjer, u septembru prešla preko 4.200, a Paovićeva preko 2.600 kilometara. Direktorica je tog mjeseca koristila državno vozilo i za službeni put u Sloveniju.

Eurosuper se tog mjeseca kretao od 1,26 do 1,39 eura, a litar eurodizela 1,56 do 1,58 eura.

ASK grafik
foto: Jelena Bujišić

Drugih mjeseci ta potrošnja je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu do 2.200 kilometara u decembru za direktoricu.

Od Agencije nismo dobili odgovore ni koliko iznose mjesečni troškovi na gorivo.

Analizirajući putne naloge sa sajta Agencije, može se vidjeti da je vozilo, koje koristi direktorica, na dnevnom nivou samo na teritoriji Podgorice prelazilo i po 120 kilometara.

Putni nalozi za automobil koji koristi njena pomoćnica Nina Paović pokazuju da je terenac “nissan x-trail” dnevno prelazio i po gotovo 140 km. Pomoćnica direktorice putuje sa Cetinja. Kilometraža na relaciji Podgorica-Cetinje i Cetinje-Podgorica je oko 70 kilometara.

Iz Agencije nisu odgovorili za koje aktivnosti se koriste ova dva vozila, kada se samo u jednom danu na lokalu pređe tolika razdaljina.

Iz te institucije nisu odgovorili ni da li su i kada direktorica i pomoćnica direktorice bile na odmoru. Ova informacija je značajna zbog upoređivanja sa podacima o korištenju goriva.

S obzirom na to da zaposleni u Agenciji imaju mjesečni dodatak na zaradu u iznosu od 30 odsto, iz ove institucije nisu odgovorili na to da li smatraju da se stalnim korištenjem vozila na ovaj način racionalno troši, odnosno čuva novac poreskih obveznika.

Perović
Perovićfoto: Boris Pejović

Agencija je imala obavezu da na internet stranici postavlja putne naloge po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Zakonom je zabranjeno javnim funkcionerima korišćenje službenih automobila u periodu izborne kampanje, osim u slučajevima službene potrebe. Ova zabrana se ne odnosi na lica koja imaju status štićenih ličnosti.

Na raniji upit Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) o tome da li je direktorica Agencije štićena ličnost, te da li je za nju rađena bezbjednosna procjena, iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnu bezbjednost su ovoj nevladinoj organizaciji odgovorili odrično.

NVO MANS je prošlog mjeseca problematizovala upotrebu službenih automobila, uključujući i to da se na vozilu direktorice mijenjaju tablice sa državnih na civilne.

”Za oko deset mjeseci koliko ima ovo vozilo na raspolaganju, direktorica Agencije je ‘BMW’ koristila kao privatno i nakon radnog vremena, a tokom vikenda je prelazila na stotine kilometara. Podaci iz putnih naloga pokazuju i da je Perovićeva službeni ‘BMW’ koristila i za put do Slovenije gdje je otputovala 30. decembra prošle godine i tamo provela novogodišnje praznike. Nakon toga, ‘BMW’ je putovao od Ljubljane do Beograda, da bi uoči božićnih praznika, vozilo bilo vraćeno u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju MANS-a.

U saopštenju se dodaje i da se nastavlja urušavanje kredibiliteta institucije u koju bi građani trebalo da imaju najviše povjerenja kada je u pitanju borba protiv korupcije.

Iz Agencije su optužili MANS za izvrtanje činjenica i konstruisanje afera, navodeći da se sve radi u skladu sa crnogorskim zakonima. Dodaje se da “s obzirom na to da je iz obraćanja MANS-a očigledno da se kretanje direktorice ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbjednost”.

Bonus video: