Nikšićki Dom za stare prima prve korisnike

Prema riječima direktorice, imaju više od 125 zainteresovanih korisnika iz cijele Crne Gore

7729 pregleda 8 komentar(a)
Jedna od soba, Foto: Svetlana Mandić
Jedna od soba, Foto: Svetlana Mandić

Danas će Dom za stare otvoriti vrata za prve korisnike, kazala je “Vijestima” direktorica ustanove Anđela Lalatović.

Svečano otvaranje Doma je planirano sredinom marta, a prijem korisnika, počev od danas, obavljaće se svakog radnog dana nakon obrade pristiglih zahjeva. Svi korisnici čiji je zahtjev za smještaj prihvaćen biće blagovremeno obaviješteni, a prijem će se prvo obavljati za odjeljenja gerijatrije. Zainteresovani korisnici zahtjev mogu predati Centru za socijalni rad, ili direktno Domu.

Prema riječima direktorice, imaju više od 125 zainteresovanih korisnika iz cijele Crne Gore.

Dom ima 208 smještajnih jedinica, 104 za raseljena i interno raseljena lica, a 104 za crnogorske građane, a čini ga pet objekata - četiri paviljona za smještaj i upravna zgrada.

Paviljoni su za demenciju, palijativu, gerijatriju i psihogerijatriju, a prema riječima Lalatović, najveća zainteresovanost je za uslugu palijativne zaštite i gerijatrije.

”Cijene se kreću od 450 do 600 eura i sve zavisi na kom će se odjeljenju korisniku pružati usluga. U radnom odnosu je trenutno njih 71. Svi su prošli stručno usavršavanje u srodnim ustanovama. Tu su i saradnici koji će biti tehnička podrška”, kazala je Lalatovićeva nedavno “Vijestima”.

Pored smještaja, ustanova nudi niz drugih usluga i povoljnosti za starije osobe, kao što su fizioterapija, radno-okupaciona terapija, primarna zdrastvena zaštita, usluge frizeraja, šnajderaja, naveli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Tu su i sala za bilijar, koncertna sala, teretana, biblioteka, slikarski atelje, kao i ljetnjikovac i plastenik gdje će moći da sade voće i povrće.

Rekonstrukcija objekata nekadašnje kasarne pod Trebjesom, od oko 50 hiljada metara kvadratnih, počela je u septembru 2019. a nova institucija u sistemu socijalne zaštite zvanično je osnovana 8. maja 2020. Ukupna vrijednost projekta je više od 4,7 miliona eura, od čega su donatorska sredstva nešto više od 3,3 miliona.

Bonus video: