Perović: Sve radimo zakonito, veliki pritisak na rad Agencije

Direktorica ASK-a je kazala da je potrošnja goriva i upotreba službenih vozila, koja su se koristila i tokom državnih praznika i vikenda, "nebitna"

13425 pregleda 46 komentar(a)
Perović, Foto: Mediabiro
Perović, Foto: Mediabiro

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović kazala je da je pritisak na njihov rad izuzetno veliki, ali da tome odolijevaju i da sve što rade rade zakonito.

"Vijesti" su u subotu objavile da su direktorica i njena zamjenica samo u septembru prošle godine službenim automobilima prešle više od 6.800 kilometara, što je kilometraža koja odgovara putu od Podgorice do, na primjer, avganistanske prijestonice Kabula.

Perović je kazala da je potrošnja goriva i upotreba službenih vozila, koja su se koristila i tokom državnih praznika i vikenda, "nebitna".

"U odnosu na pređene kilometre, u odnosu na korišćenje službenog vozila, to treba da provjerite sa šefom voznog parka. To su toliko nebitne stvari za vladavinu prava i za sve čime se mi bavimo. To je potpuno za nas nebitno", kazala je Perović na pitanje TV Vijesti, na radnom doručku sa novinarima.

Na drugo pitanje da li će Agencija pokrenuti postupak kako bi utvrdila da li je zastupnica Crne Core pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić prekršila Zakon o sprečavanju korupcije, Perović je kazala da hoće. Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prethodno je objavio da Pavličić institucijama nije prijavila da je njen suprug bio vlasnik of-šor kompanije registrovane na Karibimaoja, koja je u svom vlasništvu imala i motorno plovilo, kao i poslovnu transakciju kojom je ona 2011. godine prodata kompaniji "Bemaks".

Pavličić u pisanom odgovoru MANS-u tvrdi i da njen suprug pomenutu kompaniju nije koristio za druge poslove, već da je samo poslužila za registraciju plovila jer tada Crna Gora nije imala svoj registar plovila. Direktorica je kazala i da su dosljedno i neselektivno primjenjivali antikorupcijske zakone, sprovodeći politiku nulte tolerancije na korupciju, i uporedo preduzimali iskorake ka poboljšanju zakonodavnog okvira.

Ona je napomenula da su prošle godine održani izbori u 15 gradova i opšzina. Poseban izazov za Agenciju predstavljala je neuobičajeno duga predizborna kampanja – obaveze, zabrane i ograničenja propisani Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja primijenjivali su se na teritoriji cijele države od 21. aprila do 23. oktobra.

"Zbog kršenja Zakona, pokrenuli smo ukupno 439 prekršajnih postupaka – za 67 odsto više u odnosu na prethodnih pet godina rada zbirno. Naše djelovanje prepoznali su i građani – u ispitivanju javnog mnjenja, koje smo sproveli krajem prošle godine, kumulativno 70,8 odsto ispitanika odgovorilo je da je Agencija doprinijela jačanju transparentnosti upotrebe javnih resursa i finansiranja političkih subjekata tokom izbornih kampanja", kazala je ona.

O povjerenju građana, prema njenim riječima, može da posvjedoči i činjenica da je Agenciji u prošloj godini podnijeto 188 prijava zviždača, najviše od 2016. godine.

Direktorica je imala poruku i za predstavnike medija:

"Zamolila bih predstavnike medija da budu obazriviji prilikom prenošenja informacija, tačnije poluinformacija i namjernog proturanja lažnih informacija, umsjerenih protiv Agencije, i da, kako je navedeno u Kodeksu novinara/novinarki Crne Gore, preduzimaju odgovarajuće mjere kako bi provjerili tačnost takvih navoda. Navoda koji se iznose ne u korist javnog interesa, već zbog važnosti i specifične težine određenih predmeta kojima se naša institucija bavi. Pokušajem moje kompromitacije neće nestati pisani dokazi do kojih smo došli, a koji su jedino mjerodavni za donošenje odluka Agencije", navela je Perović.

Agencija za sprečavanje korupcije je, nažalost, jedna od rijetkih svijetlih tačaka u borbi protiv korupcije i poglavlju 23, ocijenio je predsjednik Savjeta Momčilo Radulović na radnom doručku.

ASK radni doručak
foto: Mediabiro

"Sada smo dostigli plafon u reformama, jer sve što je Agencija mogla, ona je već uradila u smislu zakona", kazao je on, dodajući da sada poslanici moraju usvojiti zakonske izmjene kak obi ona mogla još snažnije djelovati.

On je kazao i da radna grupa za izradu liste javnih funkcionera uskoro završava svoj posao. "Interesantno je da neki ljudi koji odlučuju o važnim pitanjima nisu na toj listi. Mi ćemo se potruditi da budu", kazao je on.

Bonus video: