Jela Kovačević među prvim korisnicima Doma za stare u Nikšiću

Ustanova nudi niz drugih usluga i povoljnosti za starije osobe, kao što su fizioterapija, radno-okupaciona terapija, primarna zdrastvena zaštita, usluge frizeraja, šnajderaja. Tu su i sala za bilijar, koncertna sala, teretana, biblioteka, slikarski atelje, kao i ljetnjikovac i plastenik gdje će moći da sade voće i povrće...

17226 pregleda 11 komentar(a)
Jela Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Jela Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Jelena Jela Kovačević je jedna od deset prvih korisnika kojima je Dom za stare u Nikšiću otvorio vrata.

Ova osamdesetjednogodišnjakinja nije krila zadovoljstvo prijemom i uslovima u Domu, ali i činjenicom da će, kako reče, moći malo da odmori i da se druži.

„Oduševljena sam prijemom, uslovima i vjerujem da će sve ovo da zaživi. Brzo sklapam prijateljstva, komunikativna sam, svakog mogu da razumijem, ako treba i pomoć tu sam. Dom je pravo mjesto za nas stare. Možda bude malo teže nekome ko ima svoju porodicu, ali opet stara osoba se teže uklopi sa mladima i njihovim načinom života. Nemam svoju porodicu i jedva sam čekala da dođem ovdje“, kazala je Kovačević.

Priča o Domu za stare počela je još početkom aprila 2015. godine kada je Vlada dala saglasnost da kasarne pod Trebjesom budu ustupljene tadašnjem Ministarstvu rada i socijalnog staranja za izgradnju Doma. Rekonstrukcija objekata počela je u septembru 2019. godine, a nova institucija u sistemu socijalne zaštite zvanično je osnovana 8. maja 2020. Na otvaranje Doma čekalo se duže od dvije godine.

"Naša ustanova je dobila licencu za pružanje usluge smještaja i počinjemo prijem prvih korisnika u Dom. Sve je spremno, kadar je spreman, oprema je spremna, sve smo adekvatno spremili za uspostavljanje usluge. Na listi čekanja je 157 koisnika i u Dom će, ustaljenom dinamikom, biti primani narednih dana“, kazala je direktorica Doma za stare, Anđela Lalatović.

Lalatović
Lalatovićfoto: Svetlana Mandić

Podsjetila je da su smještajni kapacitet Doma 208 jedinica, odtoga 104 za raseljena i interno raseljena lica, a 104 za crnogorske građane.

„Trenutno imamo 30 zainteresovanih korisnika raseljenih i interno raseljenih i negdje će nam to biti primat u budućem radu da ih smjestimo do svečanog otvaranja" , kazala je Lalatović.

Dom čini pet objekata - četiri paviljona za smještaj i upravna zgrada.

Paviljoni su za demenciju, palijativu, gerijatriju i psihogerijatriju, a prema riječima Lalatović, najveća zainteresovanost je za uslugu palijativne zaštite i demencije.

Prijem prvih korisnika ispratili su predsjednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković sa saradnicima, koji su korisnicima uručili simbolične poklone i poželjeli im lijep i dug boravak u Domu.

„Prijem korisnika znači da su svi tehnički preduslovi ispunjeni da Dom za stare počne sa radom. Kao lokalna samouprava smo se suočili sa dosta problema kada je Dom za stare u pitanju, ali smo i mi i menadžment Doma uspješno odgovorili svim zadacima i priveli veliki posao kraju“, kazao je Kovačević. Kako je istakao, Dom za stare puno znači starijim osobama u gradu i državi koje sada znaju da „negdje imaju utočište, da je to utočište kvalitetno i da mogu penzionerske dane da provedu na jedan lijep i kvalitetan način“.

„Mi ćemo se kao lokalna samouprava truditi da Dom za stare uvijek ima najbolje moguće uslove, ali da i mi tim ljudima ponudimo neke dodatne sadržaje kao Opština“, obećao je Kovačević.

I Nemanja Vuković je kazao da su zadovoljni što je projekat Doma, i pored svih izazova, završen i što je primio prve korisnike.

„Veliki broj zainteresovanih građana pokazuje opravdanost napora menadžmenta da se što prije dođe do momenta prijema korisnika. Drago nam je da najstariji građani dobijaju lijep i funkcionalan prostor u kom će provesti određeni dio života“, rekao je Vuković.

Svečano otvaranje Doma iz resornog Ministarstva najavili su za sredinu marta. Cijena usluge je 400 i 550 eura i Lalatović je poručila da svi koji žele uslugu smještaja mogu je ostvariti bez obzira na visinu prihoda. Zainteresovani korisnici zahtjev mogu predati u Centar za socijalni rad ili direktno u Dom.

Pored smještaja, ustanova nudi niz drugih usluga i povoljnosti za starije osobe, kao što su fizioterapija, radno-okupaciona terapija, primarna zdrastvena zaštita, usluge frizeraja, šnajderaja. Tu su i sala za bilijar, koncertna sala, teretana, biblioteka, slikarski atelje, kao i ljetnjikovac i plastenik gdje će moći da sade voće i povrće.

Ukupna vrijednost projekta je preko 4,7 miliona eura, od čega su donatorska sredstva nešto više od 3,3 milion, dok je nacionalna kontribucija 1,4 milion eura.

Opština Nikšić oslobodila je Dom naknada za komunalno opremanje, a opštinska Agencija za projektovanje i planiranje uradila je projektnu dokumentaciju.

Bonus video: