Veliki snjeg nije spriječio pljevaljske gerontodomaćice: "Interes korisnika na prvom mjestu"

Od ranih jutarnjih sati gerontodomaćice obilaze korisnike, čiste prilaze kućama kako bi olakšale svakodnevicu korisnicima u ovim sniježnim danima

7164 pregleda 3 komentar(a)
Jedna od gerontodomaćica, Foto: Opština Pljevlja
Jedna od gerontodomaćica, Foto: Opština Pljevlja

Veliki snijeg koji je pao u Pljevljima nije spriječio vrijedne gerontodomaćice da i danas obavljaju svoje poslove i pomažu onima kojima je pomoć najneophodnija.

Od ranih jutarnjih sati gerontodomaćice obilaze korisnike, čiste prilaze kućama kako bi olakšale svakodnevicu korisnicima u ovim sniježnim danima.

Gerontodomaćice realizuju aktivnosti usluge pomoć u kući u skladu sa individualnim planom usluge, poštujući humanistički princip "interes korisnika na prvom mjestu".

gerontodomaćice Pljevlja, gerontodomaćice
foto: Opština Pljevlja

Usluge 16 gerontodomaćica Opštine Pljevlja trenutno koriste 102 građana Pljevalja, starijih od 65 godina i koji su u stanju socijalne potrebe.

Iz Opštinskog Bužeta za ove namjene izdvojeno 90.000 eura.

gerontodomaćice, gerontodomaćice Pljevlja
foto: Opština Pljevlja

Gerontodomaćice rade u paru i dnevno obiđu tri ili četiri korisnika, u zavisnosti od toga da li se radi o bračnom paru.

Prema statističkim podacima preko 18 odsto stanovništva u Pljevljima starije je od 65 godina. Sa prosječnom starosti stanovništva od 41,8 godine, Pljevlja su jedna od četiri opštine u Crnoj Gori sa najstarijom populacijom.

Projekat "Njega starih lica u Opštini Pljevlja" realizuje se od 2007. godine, a potpisnici prvog projekta bili su Opština Pljevlja, Zavod za zapošljavanje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PiO.

Realizacija projekta počela je kao javni rad preko Zavoda za zapošljavanje, a od 2011. projekat finansira samo Opština Pljevlja.

Bonus video: