Fali i terapija za liječenje steriliteta?

Pacijenti tvrde da su postupci odgođeni zbog nedostatka medikamenata, a Ministarstvo zdravlja odgovara da ustanove u kojima se rade postupci medicinski potpomognute oplodnje (MPO) trenutno imaju dovoljne količine ljekova

30019 pregleda 4 komentar(a)
Pacijenti tvrde da je humana reprodukcija trenutno na čekanju, Foto: Shutterstock
Pacijenti tvrde da je humana reprodukcija trenutno na čekanju, Foto: Shutterstock

Zdravstvene ustanove u kojima se rade postupci medicinski potpomognute oplodnje (MPO) trenutno imaju dovoljne količine ljekova koji se koriste u tim procedurama za liječenje neplodnosti.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva zdravlja, u odgovoru na pritužbe dijela pacijenata koji tvrde da su im postupci odgođeni za nekoliko mjeseci, jer konkretno u Bolnici “Danilo I” na Cetinju, na Odjeljenju za humanu reprodukciju, nema dovoljno neophodne terapije.

Iz cetinjske bolnice nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”. Prema podacima sa vebsajta za javne nabavke, Bolnica “Danilo I” 22. februara objavila je javni poziv za nabavku potrošnog medicinskog materijala za humanu reprodukciju, vrijednosti 53.000 eura, sa PDV-om.

Jedna od pacijentkinja te bolnice kazala je “Vijestima” da prije nekoliko dana došla u tu državnu zdravstvenu ustanovu sa neophodnim uputom, ali da joj je rečeno da će morati da odlože postupak.

”Dočekala me je informacija da bolnica nema terapiju potrebnu za liječenje steriliteta i da sada ne mogu ući u postupak, i nadaju se da će moći u julu, a i to je upitno”, navela je ona redakciji, ali i u dopisu koji je proslijedila ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću.

Iz tog resora kazali su da ljekova sada ima, ali i da postoje određeni izazovi u nabavci, te da se sa njima suočavaju i region i cio svijet.

”Shodno informacijama dobijenim od Montefarma i zdravstvenih ustanova, trenutno su pacijentima na raspolaganju dovoljne količine svih ljekova koji se koriste u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Međutim, nosilac dozvole za lijek menopur prašak i rastvarač za rastvor za injekciju 10x (75U+75U), obavijestio je Ministarstvo zdravlja o predstojećim izazovima prilikom snabdijevanja ovim lijekom. Naime, proizvođač lijeka Ferring GmbH je identifikovao izmjene u proizvodnom procesu aktivne supstance menotofina koje se odnose na dodatni korak prečišćavanja radi smanjenja agregata i dodatnog balansiranja hormona. Nakon toga, proizvođač je zaustavio proizvodnju i puštanje serija lijeka u promet, ali i izvoz lijeka menopur na sva tržišta dok traje ispitivanje”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja, dodajući da u ovom trenutku nemaju preciznu informaciju od proizvođača kada će biti omogućeno redovno snabdijevanje tim lijekom.

”Napominjemo da se izazovi u proizvodnji ne reflektuju samo na tržište Crne Gore, već se sa sličnim problemima suočavaju i region, Evropa i cijeli svijet”, kazali su iz tog resora.

”Vijesti” su o problemu pacijenata zbog odlaganja postupaka MPO i nabavke terapije koja se koristi tokom tih procedura, pisale i u novembru.

Tada je jedna od sagovornica kazala da “svako odlaganje ženama skraćuje mogućnost da se ostvare u ulozi roditelja”.

Željko Lazović, načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju cetinjske bolnice, tada nije negirao da postoje problemi u nabavci ljekova i rekao je i da će, ako se situacija u 2023. ne normalizuje, parovi čekati i duže nego sada.

”Tokom cijele 2022. godine imali smo problem sa redovnim snabdijevanjem od strane apotekarske ustanove ‘Montefarm’ potrebnim ljekovima za postupke MPO. Taj problem je naročito bio izražen u drugoj polovini godine. Tako da je broj postupaka koje smo odradili u ovoj godini za 30 odsto manji nego u periodu prije epidemije koronavirusa. Zbog toga nije bilo moguće svim parovima uraditi postupak odmah po dobijanju uputa, ali je većini postupak urađen u predviđenom roku od šest mjeseci, tako da do sada nijedan par nije izgubio pravo na proceduru MPO. Ako se situacija u narednoj godini ne normalizuje, siguran sam da će parovi duže čekati na proceduru, jer mi već sada imamo oko 30 parova koji čekaju postupak”, rekao je Lazović u novembru “Vijestima”.

Postupke MPO u Crnoj Gori, osim državne Bolnice “Danilo I”, rade privatne klinike “Life”, “Ars medica”, “Moj lab” i “Kodra” u Podgorici i “Humana reprodukcija” u Budvi.

Bonus video: