DPS: Aktuelna vlast vraća zdravstvo u srednji vijek

Lista nedostajućih ljekova u crnogorskim zdravstvenim ustanovama sve je duža, kazali su iz DPS-a

2486 pregleda 31 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Aktuelna vlast crnogorsko zdravstvo vraća u srednji vijek, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS), navodeći da su građani počeli da plaćaju ljekove koji su ranije bili besplatni i da su često prinuđeni da ih traže u državama okruženja.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a su naveli da je, prema izjavama najviših evropskih zvaničnika, Crna Gora „od države koja je bila najuspešnija na putu ka Evropskoj uniji (EU), sada postala zemlja koja je problem i rak rana”.

„Aktuelna vlast ne samo da nema 'lijek' za ovaj društveni i civilizacijski rak koji nam svakodnevno nameće već ostavlja pacijente bez ljekova i za zloćudne vrste raka. Ali i za brojna druga oboljenja“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je lista nedostajućih ljekova sve duža u crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

Iz Komisije DPS-a su kazali da su u apotekama građani već navikli na odgovor “nemamo do daljnjeg”.

„Citostatici, longaceph, kontrolok, kortikosteroidi, hidrogen, gaze, zavoji, sredstva za čišenje. Toliko toga nedostaje ili je nedostajalo u prethodnom periodu da su pacijenti bili primorani da ljekove koji su značili razliku između života i smrti, nabavljaju u zemljama u okruženju“, kaže se u saopštenju.

Oni su ocijenili da sve to ne čudi kada je javnost upoznata za milionske dugove države prema dobavljačima ljekova.

„Evropa sad na djelu sa jednostavnom parolom: Ukini doprinose, građani će se već snaći! Danas saznajemo da nedostaje terapija i za sterilitet“, rekli su iz Komisije.

Kako su rekli, pacijenti su počeli da plaćaju ljekove za liječenje epilepsije koji su ranije bili besplatni.

"Urađeno je nula transplantacija. Ne rade skeneri. Kasne plate. Liste čekanja na preglede nikada duže. Srčani bolesnici kojima je neophodna ugradnja stenta, čekaju mjesecima“, kazali su iz Komisije.

Oni smatraju da je to odraz svega sem zdravstvenog sistema 21. vijeka.

„Dok se nastavlja pustošenje države, vraća se i zdravstvo u srednji vijek“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: