Preko godinu probijeni rokovi za NTP

Iz Naučno-tehnološkog parka kažu da očekuju useljenje krajem godine

8143 pregleda 0 komentar(a)
Radnici juče na gradilištu NTP-a, Foto: Luka Zekovic
Radnici juče na gradilištu NTP-a, Foto: Luka Zekovic

Sjedište Naučno-tehnološkog parka (NTP) još nije spremno za useljenje, uprkos tome što su radovi trebalo da budu završeni krajem 2021. godine.

”S obzirom na činjenicu da su radovi intenzivirani tokom 2022. godine, očekivanja svih aktera uključenih u ovaj projekat je da će svi radovi biti završeni tokom ove godine i da će Park primiti svoje stanare u najsavremenijoj infrastrukturi za razvoj inovativnih i startap kompanija već do kraja tekuće godine”, rečeno je “Vijestima” iz NTP-a.

Radovi na zgradi počeli su još u junu 2020. godine. Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su tadašnji premijer i ministarka nauke Duško Marković i Sanja Damjanović.

Rok za završetak 12 miliona eura vrijedne investicije postavljen je za kraj 2021. godine.

Od tada su promijenjene dvije Vlade. U međuvremenu su i konstatovani problemi koji su usporili radove na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u kojoj je trebalo da budu smještena tri fakulteta, uzrokovani nepreciznom i neadekvatnom projektnom dokumentacijom, kao i loše izvedenim radovima prilikom prvobitne gradnje.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja su očekivali da građevinski radovi budu završeni do kraja prošle godine, ali da to nije bio slučaj vidi se na jučerašnjim fotografijama.

Iz NTP-a su “Vijestima” kazali da oni nisu jedna od ugovorenih strana, jer je to u nadležnosti Uprave za kapitalne projekte, ali da “kao zainteresovana strana svakodnevno prate dinamiku izvođenja poslova”.

Međutim, iz NTP-a su se odlučili da do tada trguju službeni automobil. NTP je 14. februara raspisao 22.500 eura vrijedan postupak za nabavku automobila, za koji su zainteresovani imali rok minimalno tri dana da se jave sa ponudama.

Oni su se pozvali na zakonsko pravo, koje im omogućava da se jednostavna nabavka sprovede u roku od toliko dana. Na ovaj javni poziv stigla je samo jedna ponuda, vrijedna 22.327 eura.

”Razlog nabavke je potreba za značajnijim aktivnostima preduzeća na terenu čitave Crne Gore, ali i regiona kroz različite projekte saradnje NTP sa mnogim stejkholderima inovaciono-preduzetničkog ekosistema, te širenje tima (ljudskih resursa) za sprovođenje svih aktivnosti našeg preduzeća u susret otvaranja NTP objekta do kraja ove godine”, navodi se u odgovoru NTP-a.

Isto toliko dana su dali zainteresovanim osobama da se javne na tri oglasa za posao u njihovom timu.

”Zakonodavac je smatrao da je period za dostavljanje dokumentacije na osnovu oglasa od tri radna dana dovoljan s obzirom na to da nije potrebno prikupljati kompleksnu dokumentaciju. Potvrda da je rok bio dovoljan je i činjenica da je na navedeni konkurs za tri radna mjesta stiglo 19 urednih prijava. Sve prijave se trenutno obrađuju, sprovode se intervjui i odluka o izboru najboljih kandidata sa kojima će biti potpisani ugovori o radu na određeno vrijeme od dvije godine će biti uskoro donesena”, kazali su iz NTP-a za “Vijesti”.

Imajući u vidu da NTP sprovodi specifične aktivnosti za podršku naprednim pojedincima, kompanijama i startapovima, potrebno je vrijeme za selekciju najboljih kandidata, dodaje se u odgovoru.

U NTP-u je trenutno izvršni direktor zaposlen na određeno, a menadžer za programske aktivnosti na neodređeno vrijeme. Osim njih, honorarno su angažovane i četiri osobe koje su radile na različitim poslovima od administracije do projektnih aktivnosti koje se finansiraju od strane EU i donatorskih projekata.

Od svog osnivanja 2019. godine NTP-u je iz budžeta Crne Gore odobreno ukupno 220.000 eura, po 60.000 eura u 2020. i 2021. godini i 100.000 eura u 2022. godini. Za isti period NTP je, navodi se u odgovoru, obezbijedio donatorska sredstva po osnovu različitih projekata dominantno finansiranih od strane Evropske unije, ali drugih donatora u ukupnom iznosu od gotovo 400.000 eura.

Iz NTP-a se nadaju da će krajem godine otvoriti svoja vrata svim “pojedincima, timovima i kompanijama koji žele da svoje ideje, inovacije i istraživanja pretoče u proizvode ili usluge visoke dodatne vrijednosti i sa potencijalom rasta i izvoza, te na taj način doprinijeti sveukupnom razvoju Crne Gore i njene ekonomije bazirane na znanju i inovacijama”.

”To će za posljedicu imati rast BDP-a, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, te ublažavanje ili usporavanje problema “odliva mozgova” u razvijene zemlje. Na taj način gradimo društvo znanja koje je sposobno da odgovori izazovima modernog vremena koje je pod ogromnim uticajem tehnološkog napretka i razvoja kojem se nije lako prilagoditi zbog brzine i ozbiljnosti promjena koje nove tehnologije nameću društvu u XXI vijeku”, navodi se u odgovoru.

Bonus video: