NVO Legalis donirala bolnici u Pljevljima tri TV uređaja, osnovnoj školi LED rasvjetu

Energetski efikasni televizori biće postavljeni u bolničkim sobama, dok će stara rasvjeta u seoskoj školi biti zamijenjena Led panelina koji su energetski efikasni

1768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Legalis
Foto: NVO Legalis

Povodom Međunarodnog Dana energetske efikasnosti pljevaljska Nevladina organizacija Legalis donirala je ginekološkom odjeljenju Opšte bolnice u Pljevljima tri TV uređaja, a Osnovnoj školi „Radoje Tošić“ u Srdanov grobu donirana je nova LED rasvjetu.

Energetski efikasni televizori biće postavljeni u bolničkim sobama, dok će stara rasvjeta u seoskoj školi biti zamijenjena Led panelina koji su energetski efikasni.

Narednih dana aktivisti ove NVO građanima će simbolično podijeliti i punjače za mobilne uređaje i led sijalice.

“Aktivnost obilježavanja dana Energetske efikasnosti koju već treću godinu zaredom obilježava NVO „Legalis“ podržana je od strane Rudnika uglja Pljevlja i Elektoprivrede Crne Gore.Ovim putem se javno zahvaljujemo predsjedniku borda direktora Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću i izvršnom direktoru EPCG Nikoli Rovčaninu koji su podržali realizaciju ove aktivnosti”, navodi se u saopštenju NVO Legalis.

Svjetski dan energetske efikasnost obilježava se svake godine 5. marta, u čast prvog sastanka svjetskih eksperata održanom na ovaj dan u 1998. godine u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Energetska efikasnost u najširem smislu riječi podrazumijeva smanjenje gubitaka energije i njeno efikasno korišćenje u svim oblastima rada, života i praktičnog djelovanja, odnosno smanjenje potrošnje energije bez narušavanja komfora i standarda života. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da će se u svijetu potrošnja energije povećati za 40 odsto tokom naredne dvije decenije, što znači da vlade svih zemalja treba da sprovode posebne mjere.

Energetska efikasnost je prepoznata kao ekonomičan i brz način za povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, i za smanjenje emisija gasova staklene bašte odgovornih za klimatske promjene. Sa druge strane, energetski efikasnija privreda ima pozitivan uticaj na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: