U Zeti ni po uput bez negativnog testa na koronu

Pacijenti tvrde da im u Domu zdravlja u Golubovcima traže negativan test na koronavirus prilikom posjete izabranom doktoru za odrasle, zbog čega moraju da putuju do podgoričke kovid ambulante. Iz Doma zdravlja ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”

16247 pregleda 15 komentar(a)
Iz Doma zdravlja ne odgovaraju da li izabrani ljekari imaju pravo da traže negativan test od pacijenata, Foto: Luka Zekovic
Iz Doma zdravlja ne odgovaraju da li izabrani ljekari imaju pravo da traže negativan test od pacijenata, Foto: Luka Zekovic

Pacijenti Doma zdravlja u Zeti tvrde da im pojedini izabrani doktori za odrasle traže negativan test na koronavirus, prilikom zakazivanja posjete, iako to nije zakonska obaveza i nemaju simptome respiratorne infekcije.

Više pacijenata potvrdilo je “Vijestima” da su prethodne sedmice bili prinuđeni da putuju do Podgorice, kako bi uradili test na koronavirus i negativan nalaz donijeli izabranoj doktorki. Kazali su da to, navodno pravilo, ne važi prilikom posjete izabranom doktoru za djecu u Domu zdravlja u Golubovcima.

”Pošla sam da zakažem pregled majki, koja ima više od 70 godina, zbog uputa specijalisti i terapije za njene hronične bolesti. Međutim, na šalteru su mi rekli da je slobodan termin tek naredne sedmice i da mora doći sa negativnim testom na koronavirus, koji može izvaditi u kovid ambulanti u Podgorici. Bila sam zatečena, posebno zbog toga što sam nekoliko dana ranije u isti Dom zdravlja vodila maloljetnog sina, koji je imao povišenu tjelesnu temperaturu, ali mi niko nije tražio negativan test, već ga je njegova doktorka odmah pregledala...”, kazala je “Vijestima” jedna od pacijentkinja tog Doma zdravlja. Navodi i da je to opterećenje za starije osobe iz Zete, ali i za članove porodice koji moraju da odsustvuju sa posla, kako bi ih odveli na testiranje.

”Treba li pacijent da dokazuje da nije bolestan da bi ušao u ambulantu izabranog doktora po recept i šta ako uđe sa nekim drugim virusom, a ima negativan test na koronu”, upitala je sagovornica “Vijesti”.

Iz menadžmenta Doma zdravlja Glavnog grada, u čijem sastavu funkcioniše i Dom zdravlja u najmlađoj crnogorskoj opštini, “Vijestima” nijesu odgovorili da li i koja kategorija pacijenata mora da ima negativan test na koronavirus ukoliko dolazi na pregled kod izabranog ljekara, kao i da li doktori zaposleni u toj ustanovi imaju pravo da insistiraju na negativnom testu.

To nije predviđeno aktuelnim mjerama protiv koronavirusa, a ne traži se ni prilikom elektronskog zakazivanja posjete izabranom doktoru.

Prema važećim mjerama u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, zdravstvene ustanove su obavezne da obezbijede da svi pacijenti tokom boravka u prostorijama nose zaštitne maske, pod uslovom da to dozvoljava kliničko stanje pacijenata i da ne smeta respiratornoj funkciji pacijenata, kao i da obezbijede poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra između pacijenata. Potrebno je i da na vidnom mjestu u zdravstvenoj ustanovi istaknu obavještenje o privremenim mjerama prevencije i suzbijanja kovid-19 infekcije i obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu iz ustanove.

Pacijentima koji imaju uput za bolničko liječenje ili neku od procedura traži se negativan PCR test, dok su posjete zabranjene, ali se izuzetno dozvoljavaju takođe uz negativan test.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) u Crnoj Gori je juče bilo aktivno 544 slučaja koronavirusa, od kojih 281 u Podgorici. Iz te ustanove saopšteno je i da je u četvrtak registrovano 67 novopozitivnih, a da je jedna osoba sa registrovanom kovid infekcijom, starosti 67 godina, preminula.

Iz IJZ su apelovali na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu, pogotovo ako su u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti...

”Vijest” su nedavno objavile da se u domovi zdravlja bilježi porast pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija. Sezonski grip laboratorijski je potvrđen do prije nedjelju dana kod 178 pacijenata, dok nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda čiji je uzrok infekcija virusom influence.

Iz IJZ “Vijestima” su odgovorili da je prvi slučaj gripa registrovan u novembru i da je od tada na prisustvo virusa influence testirano 710 osoba. Kazali su da se među laboratorijski potvrđenim slučajevima gripa registruje virus tipa A.

Iz više domova zdravlja kazali su prethodne sedmice da dominiraju dva respiratorna virusa, kao i da se prethodnih sedmica bilježi porast broja pacijenata sa potvrđenom infekcijom koronavirusom.

Izabrani ljekari tvrde da su simptomi koronavirusa i sezonskog gripa veoma slični i da veliki broj pacijenata ima upalu nazofarinksa i ždrijela, visoku tjelesnu temperaturu do 39 stepeni Celzijusa, malaksalost, bolove u mišićima i izraženu kostobolju.

Bonus video: