Osmomartovski bazar u Nikšiću - 11 kućica za lokalne proizvođače rukotvorina, umjetnina, suvenira, cvijeća...

"Čini mi se da je iz godine u godinu više onih koji se bave rukotvorinama, ali narod sve manje kupuje"

5445 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Vanja Radović već 15 godina redovni je učesnik svih bazara. Tako je i ove godine iskoristila priliku da izloži rukotvorine na Osmomartovskom bazaru koji je do 13. marta organizovan na Trgu slobode od strane lokalne Turističke organizacije (TO) i Opštine Nikšić.

"Čini mi se da je iz godine u godinu više onih koji se bave rukotvorinama, ali narod sve manje kupuje. Sigurna sam da ima mnogo više zainteresovanih izlagača, nego što ima mjesta za njih. Svi željno čekamo ljeto, primorje i goste sa strane", kazala je Vanja.

Radović
Radovićfoto: Svetlana Mandić

Za razliku od nje Milica Minić je svoje rukotvorine prvi put predstavila Nikšićanima.

"U ponudi imamo nakit od drveta i polimerne gline, slikane šalove i rukavice i nešto garderobe. Mi u porodici se odavno bavimo ručnim radovima, ali uvijek za svoju dušu. Ovo je prvi ozbiljniji projekat i nadam se da će se sugrađanima dopasti", kazala je Milica i dodala da je ona inicijator i organizator projekta, ali da je čitava porodica u njega uključena i da svi imaju svoja zaduženja.

Minić
Minićfoto: Svetlana Mandić

Direktor TO Mitar Barać istakao je da su lokalnim proizvođačima rukotvorina, umjetnina, suvenira, cvijeća besplatno obezbijedili jedanaest kućica i da Osmomartovski bazar, kao i svi ranije organizovani, pokazao da Trg slobode ima potencijal za takve manifestacije.

"Uskoro nam predstoji i vaskršnji bazar 'Od Uskra do Vaskrsa', imamo i bazar koji se organizuje u sklopu 'Septembarskih dana', a nedavno su završeni Novogodišnji i Božićni bazar. Koristimo maksimalno infrastrukturu koju imamo i trudićemo se da u vremenu koje je pred nama sve ovo podižemo na jedan veći nivo“, rekao je Barać.

Barać
Baraćfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, planiraju da bazare sllčnog tipa organizuju tokom cijele godine, posebno u prolječnim i ljetnim mjesecima, a predstoji i otvaranje info punkta TO.

"Turistička organizacija će u toku ove godine dobiti svoj info punk blizu Autobuske staice. To je implementacija jednog IPA projekta koji je radila Opština zajedno sa nama. Postoji načelna ideja da u sklopu tog info punkta bude i suvenirnica. Ima jedan prostor na Autobuskoj stanici koji razmatramo kao potencijalnu suvenirnicu“, kazao je Barać i dodao da je Nikšiću neophodna suvenirnica, posebno tokom ljetnje sezone.

Tomić
Tomićfoto: Svetlana Mandić

Potpredsjednik Opštine Nikšić Zoran Tomić kazao je da nastavljaju tradiciju organizovanja bazara.

"Nadamo se da ćemo zajedno sa Turističkm organizacijom nastaviti i ubuduće da našim građanima, posebno našim dragim damama, uljepšavamo dane u godini", poručio je Tomić.

Bonus video: