REDOVNA MISIJA MEDITERANOM

Pogledajte: NATO brodovi uplovili u Luku Bar

Dva ratna razarača bitanske Kraljevske ratne morarice, HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), francuski “La Fayette” i grčki “Limnos”, boraviće u Luci Bar do 20. septembra
300 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2017. 14:43h

NATO Stalna pomorska grupa 2 (SNMG2), koju čine dva britanska i po jedan francuski i grčki vojni brod, uplovlili su u Luku Bar, u okviru svoje redovne misije Mediteranom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj posjete je jačanje odnosa sa Mornaricom Vojske Crne Gore (VCG), kao nove države - saveznice u okviru Alijanse.

"Dva ratna razarača bitanske Kraljevske ratne morarice, HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), francuski “La Fayette” i grčki “Limnos”, boraviće u Luci Bar do 20. septembra", kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će tokom boravka brodova u Luci Bar, biti organizovano više aktivnosti.

"Pripadnici Mornarice VCG i mornari sa brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 realizovaće niz sportskih aktivnosti, a brodove će posjetiti više grupa učenika Bara i drugih djelova Crne Gore", kazali su iz Ministarstva.

Oni su pojanili da je SNMG2 multinacionalna, integrisana pomorska grupacija, u kojoj brodovi savezničkih zemalja vježbaju i rade zajedno kao tim.

"Ova grupa je na raspolaganju za široki spektar zadataka, od vojnih vježbi do reagovanja na krize i učestvovanja u operativnim zadacima. Uglavnom djeluje u Sredozemlju, ali može biti raspoređena i na drugu poziciju", kaže se u saopštenju.

Ministar odbrane Predrag Bošković posjetiće danas britanski HMS “Dunkan”, a za ponedjeljak, 18. septembra, planirana je zajednička vježba mornara i oficira sa savezničkih brodova sa pripadnicima Bording tima Mornarice VCG.

Galerija

Preporučujemo za Vas