Đurović: Osmi mart mora biti mnogo više od pukog praznika darivanja

"Neophodno je da nadležne institucije učine veće napore u cilju eliminisanja svih oblika diskriminacije i diskreditacije žena, posebno protiv svih vidova porodičnog nasilja nad ženama, o kojima slušamo gotovo svakog dana i koji poprimaju zabrinjavajuće razmjere" kazala je Đurović

3079 pregleda 2 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Kabinet Predsjednice skupštine
Danijela Đurović, Foto: Kabinet Predsjednice skupštine

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kaže da Osmi mart afirmiše ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žene, na čemu savremeno društvo treba da počiva i istrajava.

"Kao simbol društvenih uspjeha žena i borbe za njihova veća prava, ovaj datum mora biti mnogo više od pukog praznika darivanja, već podsjetnik na to da su se žene za svako stečeno pravo morale potruditi i izboriti. Posebno je značajna njihova nepokolebljiva volja, želja i hrabrost da doprinose promjenama, ali i da se zalažu za vlastito dostojanstvo, status i položaj" kazala je Đurović.

Ovaj datum je dobra prilika da postavimo pitanje da li smo u tradicionalnom društvu, kakvo je crnogorsko, učinili dovoljno da izgradimo sistem u čijim osnovama će biti ravnopravost polova.

"Kroz učešće žena u procesima odlučivanja, kreiramo uslove za izgradnju stabilnog društva koje će se temeljiti na solidarnosti, toleranciji i pravdi. Na tim principima moguće je stvoriti zajednicu u kojoj će žene imati odnos savezništva sa muškarcima, koji treba da im budu podrška i oslonac, a ne prepreka u ostvarivanju njihovih prava istakla je Đurović.

Kako je kazala Đurović "neophodno je da nadležne institucije učine veće napore u cilju eliminisanja svih oblika diskriminacije i diskreditacije žena, posebno protiv svih vidova porodičnog nasilja nad ženama, o kojima slušamo gotovo svakog dana i koji poprimaju zabrinjavajuće razmjere."

Savremeni život pred nas stavlja nove izazove koji nas podsjećaju da svi zajedno moramo da se borimo za emancipaciju žena.

"Osvajanje sloboda i jednakosti je kontinuiran proces koji traži hrabrost i istrajnost svih. Samo na taj način, zajedničkim snagama, možemo stvoriti društvo u kojem ne postoji rodna diskriminacija i koje pruža jednake šanse za sve građanke i građane" zaključuje Đurović.

Bonus video: