Neznanje ili homofobne institucije: Ombudsman formira predmet zbog pravilnika Ministarstva zdravlja

Prema podacima banaka polnih ćelija u zemljama Evropske unije, ne postoje slična ograničenja za osobe koje imaju seksualne odnose sa osobama istog pola da budu donori

8914 pregleda 9 komentar(a)
Pravila MZ zabranjuju davanje polnih ćelija osobama koje su u posljednjih pet godina imale seks sa osobom istog pola, Foto: Shutterstock
Pravila MZ zabranjuju davanje polnih ćelija osobama koje su u posljednjih pet godina imale seks sa osobom istog pola, Foto: Shutterstock

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda formiraće predmet kako bi utvrdio da li ima elemenata diskriminacije u pravilnicima Ministarstva zdravlja za liječenje steriliteta kojima se, pored ostalog, ograničava doniranje polnih ćelija licima koja su imala homoseksualne odnose u posljednjih pet godina. To su “Vijestima” kazali iz institucije Zaštitnika:

”Na osnovu pitanja koja ste uputili, biće formiran predmet u okviru sektora za zaštitu od diskriminacije. Imajući u vidu ovu okolnost, ne možemo komentarisati/analizirati navedeni pravilnik, koji će biti predmet našeg postupanja. Podsjećamo da Zaštitnik, ukoliko utvrdi da je došlo do povrede ljudskih prava i sloboda, donosi mišljenje koje sadrži i preporuku/e o tome šta treba preduzeti da bi se povreda otklonila, kao i rok za njeno otklanjanje. O ishodu postupanja bićete blagovremeno obaviješteni”, piše u odgovoru redakciji.

Pritužbu na pravilnik o donacijama, ali i pravilnik koji se odnosi na pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje (MPO) ženama bez partnera, Zaštitniku je juče uputila i koalicija za prava LGBT osoba “Ravnopravnost”.

Ministarstvo zdravlja (MZ) krajem prošle i početkom ove godine, donijelo je set pravilnika koji se odnose na Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, kojima su, pored ostalog, bliže opisani uslovi za postupke žene bez partnera, uvoz polnih tkiva, ćelija i embriona, kao i uslovi za doniranje.

Iako je još prije skoro 15 godina predviđena prvim zakonom koji tretira liječenje steriliteta, prvi put sada su donijeta podzakonska akta koja bi omogućila i da doniranje konačno zaživi u praksi. Sporan bi, međutim, mogao biti jedan od uslova, jer polne ćelije ne mogu da doniraju osobe koje su imale homoseksualne odnose u posljednjih pet godina. Takvo pravilo prije dvije godine osporeno je u susjednoj Srbiji.

Odluku resora ministrta zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslava Šćekića da ograniči pravo na doniranje polnih ćelija, kao i pravo na postupke MPO ženama koje su u registrovanom partnerstvu lica istog pola izvršni kodirektor krovnog Udruženja za jednaka prava LGBTI osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA) Danijel Kalezić smatra skandaloznom. “Vijestima” je rekao i da je u pitanju “institucionalna homofofija”.

”Znamo da je u Crnoj Gori zabranjena diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije, a ova dva pravilnika direktno diskriminišu istopolno orijentisane osobe, a diskriminišu i osobe koje su biseksualno orijentisane, s tim što posebno zabrinjavajuće to što jedan pravilnik direktno diskriminiše žene koje su u istopolnim zajednicama. Nesporno je da su oba pravilnika potpuno diskriminatorna prema LGBT osobama”, rekao je Kalezić “Vijestima”.

Kalezić
Kalezićfoto: Boris Pejović

Kako je dodao, “ne postoji nijedan razlog zbog čega bi istopolno orijentisanim osobama ili ženama koje su u životnom partnerstvu trebalo biti onemogućeno da pristupe asistiranim reproduktivnim metodama”.

”Vjerujem da je ovo posljedica institucionalne homofobije i onoga ko se zalagao za ovakvo rješenje u okviru ovih pravilnika. Jednostavno ne može postojati drugi razlog”, rekao je Kalezić.

Istopolna orijentacija, prema riječima Kalezića, nije prepreka za davanje krvi, pa ne može, dodaje on, biti prepreka ni za davanje polnih ćelija.

”Vrlo je jasno da je ovdje homofobija dovela do ovakvog, potpuno nezakonitog rješenja u pravilnicima. Kad kažem nezakonitog, mislim na to da Zakon o MPO sam po sebi ne definiše ni u jednom dijelu zabranu istopolno orijentisanim osobama niti da doniraju ćelije, niti da žene koje su u životnom partnerstvu ne mogu pristupiti postupku. Ovdje govorim o ženama konkretno bez muškog partnera, što žena koja je u životnom partnerstvu sa drugom ženom definitivno jeste. Ne postoji razlog zbog čega treba da bude spriječena. Apsurd je i da jedna žena koja je istopolno orijentisana koja nije u životnom partnerstvu može da pristupi MPO, ali ako sklopi životno partnerstvo, onda ne može. Logike nema, a kad nema logike, a imamo ovakva rješenja, to znači samo i isključivo institucionalnu homofobiju”, kazao je Kalezić.

Koalicija za prava LGBT osoba “Ravnopravno” u pritužbi Zaštitniku, pored ostalog, traži da utvrdi diskriminatorne osnove pravilnika, “propiše njihovu hitnu izmjenu kako bi se uklonio svaki osnov za diskriminaciju u istima, a Ministarstvu zdravlja naloži da prekine sa praksom diksriminatornog postupanja prema LGBTIQ osobama”.

”Shvatam da je ministar zdravlja, koji je zajedno sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje Vukom Kadićem bio na molebanu prije Prajda, tako iskazao svoju homofobiju, ali to ne znači da on smije da svoju ličnu homofobiju kroz politike MZ implementira u praksi”, poručio je Kalezić.

Šćekić
Šćekićfoto: Luka Zeković

U slučaju da izostane saradnja Ministarstva zdravlja, prema njegovim riječima, u koaliciji očekuju da Zaštinik podnese predlog za ocjenu ustavnosti spornih pravilnika.

Deseti Montenegro prajd održan je 8. oktobra u Podgorici, a dan uoči šetnje, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC organizovala je “moleban za svetinju braka i očuvanje porodice”, nazivajući Prajd razvratom i nemoralom.

Uslov da lica “sa homoseksualnom anamnezom u posljednjih pet godina” ne mogu donirati polne ćelije, uvela je 2019. i Srbija, u prvoj verziji pravilnika o doniranju. Nakon kritika LGBT zajednice da se time krše Zakon o zabrani diskriminacije i Ustav Srbije, te žalbi povjerenici za zaštitu ravnopravnosti, zaštitniku građana i Ministarstvu zdravlja, sredinom 2019. godine zaštitnik je od Uprave za biomedicinu resora zdravlja zatražio izjašnjenje u vezi sa spornim članom. Sugestija ombudsmana da se u potpunosti omogući pripadnicima LGBT zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona, uvrštena je u konačan tekst, koji je stupio na snagu u aprilu 2021.

Prema podacima nekoliko banki sperme i jajnih ćelija u Evropskoj uniji, ne postoje slična ograničenja za osobe koje imaju seksualne odnose sa osobama istog pola da budu donori.

U Kanadi, spermu ne može da donira muškarac koji je imao seksualne odnose sa drugim muškarcem u posljednja tri mjeseca prije donacije. Ista pravila ograničavaju da davalac bude osoba koja je u posljednjih šest mjeseci imala seksualne odnose u zamjenu za novac ili drogu... Šest do 12 mjeseci na doniranje su ograničene osobe koje su imale odnos sa osobama iz rizičnih grupa, kao što su lica pozitivna na HIV, hepatitis B i C...

Pravilo da davaoci ne mogu biti osobe koje su posljednjih pet godina imale homoseksualne odnose postojalo je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 2005. godine, ali je to pravilo Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) ukinula 2020, uz zaključak da savremena testiranja i analize krvi takvu zabranu čine nepotrebnom.

Analize rade, za Pravilnik se ne pitaju

Pravilnik o doniranju polnih ćelija opisuje i laboratoriju koju potencijalni davaoci moraju da prođu. Uz opšte nalaze krvi, rade se nalazi hormona, obavezni su brisevi na hladimiju, ureaplazmu, mikoplazmu, kao i testiranja na HIV 1 i 2, sifilis, hepatitis C i B (HCV, HBV), CMV, Anti-HTLV-I, skrining na cističnu fibrozu...

Najveći dio analiza, radi se u Institutu za javno zdravlje (IJZ). Iz IJZ nisu, međutim, odgovorili na set pitanja redakcije, pored ostalog, i to kako se medicinski objašnjava ograničenje da davaoci polnih ćelija ne mogu biti osobe koje su u posljednjih pet godina imale homoseksualne odnose.

IJZ je upućeno i pitanje u čemu je svrha laboratorije koja se radi, ako je rizik toliki da je neophodno da prođe pet godina. Od svega, iz Instituta su samo odgovorili na dio o tome da li ih je MZ konsultovalo kad je u pravilnik uvrstilo ovaj stav.

”Tema i pitanja koja se odnose na donaciju polnih ćelija nisu u nadležnosti IJZ, te stoga eventualni predlozi i sugestije na ovu temu od strane predstavnika IJZ nisu bili neophodni”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Bonus video: