Osmomartovski marš: "Ni brutalna ubistva nisu ubijedila institucije da treba da rade svoj posao"

"Možda se nikad nećemo osloboditi mizoginije, ali možemo uticati na to kako naša društva i vlade reaguju na to", kazala je britanska ambasadorka Karen Medoks

40859 pregleda 52 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić
Ažurirano: 08.03.2023. 15:27h

Šetnjom centrom Podgorice završen je osmi po redu Osmomartovski marš, u organizaciji Centra za ženska prava (CŽP), pod sloganom “Otpor sili i nepravdi”.

Tanja Markuš, umjetnica i koordinatorka Programa za kulturu u toj NVO, kazala je da iskustvo dvije hiljade žena koje su se Centru za ženska prava obratile za pomoć govori da institucije i dalje ignorišu probleme.

"Čak i brutalna ubistva nisu ubijedila institucije da treba da rade svoj posao. Zbog toga smo ovdje, da se odupremo toj brutalnosti, da budemo društvo koje se drži podalje od kulture umjetnosti i znanja. Danas smo tu da razbijemo fašizam, mizogoniju, nacionalizam i sve sitne podjele i probudimo svijest da je pravda dostupna svima", rekla je ona na skupu na Trgu nezavisnosti.

Britanska ambasadorka Karen Medoks kazala je da je ponosna što vlada te zemlje podržava današnji marš.

"Međunarodni dan žena ne predstavlja poklanjanje cvijeća. Zahtjev da žene imaju jednaka prava kao muškarci. Nalazimo se u eri u kojoj ljudi imaju toliko slobode da se izraze, ali to ne znači imati slobodu da se naudi ljudskim pravima drugim. Vidimo toliko primjera mizoginije otvorenih i često usmjerenih na žene poput mene u javnom životu. Možda se nikad nećemo osloboditi mizoginije, ali možemo uticati na to kako naša društva i vlade reaguju na to. Imamo pravo da se obrazujemo, budemo zaposlene i tražimo pristup pravdi. Ako to ne dobijemo, imamo pravo na to da se naš glas čuje", poručila je Medoks.

Događaju prisustvuju i: predsjednica Skupštine Danijela Đurović, potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak, poslanica GP URA Božena Jelušić, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, britanska ambasadorka Karen Medoks, direktorica Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović...

"Ne trebaju nam ruže i pokloni. Ovo je dan koji simboliše našu snagu i borbu ne za moć nego za ravnopravnost. Ne smijemo dozvoliti patrijarhatu da nastavi tim tempom. Ako se budemo borili u ovo u šta vjerujemo na jasan i kvalitetan način, onda će nam se i drugi pridružiti. Ne saplićite svoje sestre. I hoćemo, poštovaćemo tuđe mišljenje dok ono ne ugrožava moje, tvoje…", kazala je umjetnica i aktivistkinja Ivana Stanić.

Planirana je šetnja Ulicom slobode, zatim Bulevarom Petra Cetinjskog, kojim će se ići do mosta Blaža Jovanovića, a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom ulicom nazad do Trga nezavisnosti.

Bonus video: