Radulović: Posebna pažnja DRI na rodno odgovorne politike

Na taj način Državna revizorska institucija daje dopinos unapređenju položaja žena i djevojčica u crnogorskom društvu, kazao je senator DRI za "Vijesti"

1997 pregleda 1 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Državna revizorska insitucija (DRI), kroz revizije uspjeha posebnu pažnju posvećuje i reviziji rodno odgovornih politika i na taj način daje dopinos unapređenju položaja žena i djevojčica u crnogorskom društvu, a do kraja marta može se očekivati izvještaj o reviziji “Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori”.

To je za “Vijesti” kazao senator DRI Branislav Radulović.

“U skladu sa tim i ciljem broj pet Agende UN za održivi razvoj 2030 ‘Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena i djevojčica’, Državna revizorska institucija je u postupku sprovođenja revizije uspjeha ‘Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori’. Usvajanje i objavljivanje Izvještaja o ovoj reviziji sa preporukama za unapređenje stanja u oblasti rodne ravnopravnosti može se očekivati do kraja marta tekuće godine”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, to je u skladu je sa principima i zaključcima utvrđenim na Kongresu INTOSAI-a.

“… Koji, prepoznajući Agendu Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030, usvojenu na Generalnoj skupštini UN 25. septembra 2015. godine i Rezoluciju Generalne skupštine UN ‘Promovisanje i podsticanje efikasnosti, odgovornosti i efektivnosti javne administracije kroz jačanje vrhovnih revizorskih institucija’, proklamuju snažnu posvećenost vrhovnih revizorskih institucija pružanju nezavisnog eksternog nadzora nad ostvarivanjem razvojnih ciljeva na nacionalnom nivou, među kojima je i uspostava i unapređenje rodne ravnopravnosti”, pojasnio je senator DRI.

Radulović ističe da je, istovremeno, DRI je 24. februara ove godine zaključila Sporazum o sprovođenju paralelne revizije uspjeha u oblasti rodne ravnopravnosti. “…Koji su u skladu sa INTOSAI GUID 9000 potpisali DRI Crne Gore, Državna revizorska institucija Republike Srbije, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, čime će oblast rodne ravnopravnosti biti dodatno tretirana u cilju unapređenja javnih politika u ovoj oblasti”, naglasio je on.

Bonus video: