Zaplijenjena bespravno posječena stabla u Rožajama

"Detaljna pretraga terena i praćenje tragova rezultiralo je time da, u toku jučerašnjeg dana, reonski lugar je pronašao u mjestu zvanom „Stupe – Trpezi“, u opštini Petnjica, dva lagera sa bespravno posječenim drvnim sortimentima, koji su rastovareni na državnom zemljištu, a na kojima je bilo ukupno 28 trupaca", kazali su u saopštenju

2696 pregleda 2 komentar(a)
Zaplijenjena stabla u Rožajama, Foto: Uprave za gazdovanje šumama i lovištima
Zaplijenjena stabla u Rožajama, Foto: Uprave za gazdovanje šumama i lovištima

Službenici PJ Rožaje otkrili su bespravnu sječu u GJ „Županica“, u odjeljenju 39, kao i lagere na kojima su se nalazili bespravno posječeni drvni sortimenti, koji su uspješno zaplijenjeni, kazali su u saopštenju iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

"Dana 5. marta 2023. godine, od strane reonskog lugara otkrivena je bespravna sječa 13 čamovih stabala u količini od 23,58 m³, u području koje se nalazi uz samu granicu sa opštinom Petnjica. Nakon toga, u naredna dva dana, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima PJ Rožaje detaljno su obišli cijelu teritoriju GJ „Županica“, kao i susjedne opštine Petnjica, prateći tragove guma, vuče i transporta, koje su pronašli na terenu", navodi se u saopštenju.

Dodali su i da je "evidentno da je posječena građa izvučena uz pomoć džipova i to u kasnim noćnim satima, s obzirom na to da se nalazila u blizini kamionskog puta, što se moglo vidjeti i na mjestu gdje je izvršen utovar građe."

"Detaljna pretraga terena i praćenje tragova rezultiralo je time da, u toku jučerašnjeg dana, reonski lugar je pronašao u mjestu zvanom „Stupe – Trpezi“, u opštini Petnjica, dva lagera sa bespravno posječenim drvnim sortimentima, koji su rastovareni na državnom zemljištu, a na kojima je bilo ukupno 28 trupaca", kazali su u saopštenju.

U saopštenju se još navodi i da su "bespravno posječeni drvni sortimenti uspješno zaplijenjeni i čuvaju ih policijski službenici, do transportovanja u rasadnik Uprave za gazdovanje šumama i lovištima „Županica“."

Službenici Uprave su podnijeli krivične prijave na više NN lica, o čemu je obavješteno i ODT u Rožajama i kompletan predmet proslijeđen njima na dalje postupanje. U toku današnjeg dana na lice mjesta će izaći i krimitehničar, koji će detaljno pretražiti mjesto kako bi se lakše utvrdio počinilac ovog krivičnog djela.

"Očekujemo da će na osnovu prikupljenih dokaza sa terena, nadležne institucije brzo utvrditi počinioca krivičnog djela i istog procesuirati i sankcionisati u skladu sa zakonom", kazali su iz Uprave.

Bonus video: