"Otpadne vode" dobile dozvolu i donijeli uštedu Vodovodu

Prvi benefit za Budvu od postrojenja u Bečićima - preduzeće “Otpadne vode” preuzelo obavezu plaćanja naknade za zaštitu voda od zagađenja

4794 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Opštinsko preduzeće “Otpadne vode” prvi je put preuzelo obavezu plaćanja naknade za zaštitu voda od zagađenja, za koju rješenje o obračunu za korisnike/zagađivače donosi Uprava za vode.

”Razlog zbog kojeg je Uprava za vode donijela rješenje o konačnom obračunu naknade za 2022, kao i privremeni obračun za 2023. godinu ovom opštinskom preduzeću a ne Vodovodu i kanalizaciji Budva je taj što su ‘Otpadne vode’ 14. aprila prošle godine dobile vodnu dozvolu i time je postrojenje u potpunosti počelo da funkcioniše u zakonski propisanim okvirima”, kazao je “Vijestima” direktor “Otpadnih voda” Milivoje Radulović.

Kako je pojasnio, do trenutka izdavanja vodne dozvole postrojenje za tretman otpadnih voda (PPOV) u bečićkom naselju Vještica, koji je pušten u rad krajem 2014. godine, kao zagađivač nije bio evidentiran kod Uprave za vode već je obaveza plaćanja Eko naknade imalo drugo opštinsko preduzeće, odnosno Vodovod i kanalizacija.

”Godišnja naknada koju je Vodovod plaćao Upravi za vode na osnovu naknade za zaštitu voda od zagađenja je iznosila oko 65.000 eura i predstavljala je veliki godišnji trošak za ovo društvo. Imajući u vidu i naknadu koju Vodovod i kanalizacija plaća na osnovu ‘zahvaćene količine vode’, odnosno za vode koje crpi sa svojih vodoizvorišta a koja takođe na godišnjem nivou iznosi oko 60.000 eura zaključuje se da ove stavke predstavljaju jedan od većih troškova koje ovo društvo ima u toku kalendarske godine. Važno je napomenuti da Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti čija je nadležnost određivanje cijene vode ovaj trošak ne prihvata, odnosno on ne ulazi u obračun kod vodovodnih društava prilikom određivanje cijena za korisnike”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, količine vode na osnovu kojih je Uprava za vode obračunavala visinu naknade za “Vodovod i kanalizaciju” u prethodim godinama su bile na nivou od 2,5 miliona kubika za jednu kalendarsku godinu, što je količina vode koje je to društvo u svojim izvještajima predstavljalo da je fakturisalo građanima i privredi.

“Jako je interesantno da je naknada za navedenu količinu vode od 2,5 miliona kubika ovom društvu godišnje obračunavana na iznos oko 65.000 eura, a da je ta naknada za količinu vode od preko 3,8 miliona kubika, koju je predstavilo ‘Otpadne vode’ da je ispustilo u Jadransko more od 14. aprila do 31. decembra 2022. obračunata na iznos od 7.756,53 eura. Ovo je prvi finansijski benifit koji će građane Budve dobiti od kada je izgrađeno postrojenje u Bečićima. Naime, na godišnjem nivou će doći do smanjenja troškova po osnovu plaćanja Eko naknade i uštede u iznosu od preko 50.000 eura a koje je do sada imalo Vodovod i kanalizacija. Ova činjenica samo po sebi ukazuje na važnost dobijanje vodne dozvole za sva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a napominjem da smo mi jedino postrojenje u Crnoj Gori koje je posjeduje. Ponosni smo na taj naš uspjeh i trud koji smo uložili u prethodne dvije godine kako bismo dobili vodnu dozvolu”, naglasio je Radulović.

Ukoliko zagađivač ne radi adekvatno, naknada je višestruko veća

Radulović ističe da je metodologija obračuna naknade definisana Zakonom o finansiranju upravljanja vodama, kao i Odluci o visini i načinu obračuna vodnih naknada i kriterijumima i načinu utvrđivanja stepena zagađenosti voda.

”Za obračun je bilo neophodno da je društvo posjedovalo sve potrebne analize prečišćene vode urađene od strane akreditovanih laboratorija kao i tačne količine ispuštene vode izmjerene na baždarenom mjeraču protoka. Iz navedenog možemo zaključiti da ukoliko zagađivač ne vrši prečišćavanje otpadnih voda na adekvatan način naknada za zaštitu voda od zagađenja je višestruko veća i direktno je srazmjerna stepenu prečišćavanja. Obaveza plaćanja naknade za zaštitu voda od zagađenja za Vodovod i kanalizacija ovim nije prestala iz razloga što za područja od Kamenova do Buljarice se otpadne vode i dalje ispuštaju u Jadransko more bez ikakvog tretmana za prečišćavanje. Naknade za količine voda koje sa ovih područja a kroz podmorske ispuste u Petrovcu i Svetom Stefanu ispuštaju u more će sada iznosi čak 10 puta manje i umnogome će olakšati poslovanje ovog društva u finansijskom smislu.

Uprava za vode takođe donosi i privremene obračune naknade na osnovu plana za tekuću godinu i tu obavezu društva mogu plaćati u ratama tokom godine. Konačnim obračunom naknade se definiše razlika na osnovu stvarnih količina i parametara u odnosu na količine iz privremenog obračuna za koji je donešeno rješenje početkom kalendarske godine”, kazao je Radulović.

Bonus video: