"Stvoriti uslove za ravnopravnu upotrebu ćirilice u saobraćaju"

Ombudsman je krajem 2022. dao preporuku Vladi da se pristupi izmjenama Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji, kazali su iz Srpskog nacionalnog savjeta

1422 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srpski nacionalni savjet Crne Gore pozvao je Vladu i Ministarstvo kapitalnih investicija da pristupe izmjenama Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji kako bi se, kako navode, stvorili uslovi za ravnopravnu upotrebu ćiriličnog pisma.

„Nakon sprovedenog ispitnog postupka po pritužbi Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Zaštitnik ljudskih prava i sloboda dao je preporuku Ministarstvu kapitalnih investicija da u cilju očuvanja ćirilice, kao jednog od dva Ustavom ravnopravna pisma, pristupi izmjenama Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji kako bi se stvorili uslovi da se nazivi na saobraćajnim znakovima, osim na latiničnom, ispisuju i na ćiriličnom pismu,“ navodi se u saopštenju Savjeta.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta navode da je Zaštitnik ukazao na ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma.

„Ustavna garancija ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma sadržana je u odredbi člana 13. stav 2. Ustava Crne Gore, kojom je propisano da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, što podrazumijeva da su u Crnoj Gori oba pisma matična i da nijedno od njih nema karakter pomoćnog pisma, te da imaju isti dignitet,“ ističu iz Srpskog nacionalnog savjeta.

„Kako se država opredijelila na ravnopravnost oba pisma, koju je garantovala najvišim pravnim aktom, to je njena obaveza da preduzme sve djelotvorne mjere kako bi se promovisala ravnopravnost oba pisma i obezbijedila uslove da se ćirilično pismo zaštiti od zaborava i izopštavanja,“ navode iz Savjeta.

Kazali su da su Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija "bili dužni da reaguju nakon prijema" i preporuka Ombudsmana.

„Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija bili su dužni da u roku od 30 dana od prijema mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, od 28. decembra 2022. godine pod brojem 528/22, dostave izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama kako bi se stvorili uslovi da se nazivi na saobraćajnim znakovima, osim na latiničnom, ispisuju i na ćiriličnom pismu. S obzirom da je prošlo duplo više vremena od predviđenog roka za njihovo reagovanje po ovom pitanju zahtijevamo da nas u najkraćem vremenu obavijeste o preduzetim mjerama i radnjama kako bi izbjegli sporove zbog identitetske diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori i ćutanja administracije o izuzetno važnoj preporuci Zaštitnika ljudskih prava i sloboda,“ zaključili su iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Bonus video: