Asfalt ili blokada saobraćajnice Nikšić-Risan

Mještani grahovskog sela Prisoja godinama trpe štetu zbog lošeg puta, a na zahtjeve nisu dobili odgovor

11402 pregleda 9 komentar(a)
Mještani najavili i radikalne poteze, Foto: Svetlana Mandić
Mještani najavili i radikalne poteze, Foto: Svetlana Mandić

Mještani grahovskog sela Prisoja voljeli bi da neko iz lokalne uprave automobilom prođe seoskim putem i uvjeri se u kakvom je stanju jer onda bi razumjeli zbog čega su godinama od prethodne vlasti tražili da im se asfaltira oko 2,5 kilometara puta.

To isto traže i od sadašnje lokalne uprave, u protivnom prijete blokadom saobraćajnice Nikšić - Risan, jer im je “dogorjelo do nokata”.

”Molimo predsjednika Opštine Marka Kovačevića da nam izađe u susret i da konačno riješimo ovaj problem. Čekaćemo pet dana da nam se javi, a ukoliko se to ne dogodi, blokiraćemo magistralu”, poručio je tridesetdvogodišnji Davor Milić.

Loša putna infrastruktura, kako kaže, onemogućava ih i da svoje proizvode plasiraju na tržište, jer, iako imaju kvalitetno meso i med, ko jednom dođe da kupi više se ne vraća, jer ga kupovina, zbog lošeg puta, trostruko više košta.

”Bavimo se stočarstvom i pčelarstvom, ali u ovakvim uslovima ne možemo još dugo da se bavimo tim biznisom. Da neko dođe da kupi neki naš proizvod oštetiće auto i ako jednom dođe taj više sigurno neće doći, ne radi kvaliteta meda i mesa, koji je prva liga, nego radi lošeg puta. Kako onda da prodamo naše proizvode”, pitao je Milić.

Njegov komšija Vidak Bulajić najbolje zna kako automobil strada od lošeg puta, kojeg su mještani napravili prije skoro pola vijeka.

”Put je u vrlo lošem stanju i neizvodljivo je ovuda prolaziti. Dijete moram svaki dan voziti u školu i svako 20 dana mećem novi trap na auto. Ne zna čovjek šta da radi. Niko ne okreće glavu na nas. Najbolje je napustiti selo i ići dalje. Nemamo drugog izbora”, ogorčen je Bulajić.

Svi, kaže on, pričaju o povratku na selo, o tome da se bez poljoprivrede ne može, a niko seljaku da pomogne, da ga čuje i vidi.

foto: Svetlana Mandić

Lokalna uprava je prošle godine na pojedinim mjestima duž puta postavila tampon, ali sve je to bilo kratkog daha, jer, kako tvrdi, čim je pala kiša, bujica je sve odnijela.

”Oni odu, kiša dođe, ponese, i nemamo nikakve vajde od toga. Bez asfalta ništa ne valja. Mi smo nasuli lopatama najkritičnije tačke, ali čim padne kiša sve je otišlo niz potoke i posle opet jame do koljena”, kaže Bulajić.

Njegov prezimenjak Siniša ističe da se lokalnoj upravi obratio i predsjednik Mjesne zajednice Aćim Dabović, da je čak pet puta slao zahtjev da se put u selu Prisoja asfaltira, ali da niko nije odgovorio.

Prošle godine asfaltirani su pojedini seoski putevi u njihovoj blizini, ali njih je asfalt zaobišao. Tako je bilo i godinama unazad.

foto: Svetlana Mandić

”Prošla vlast nijedan metar asfalta nije stavila. Iz kojeg razloga ne znam. Mnogi ljudi bi se vratili na selo, ali kako kad moraš svako 15 dana auto da popravljaš. Držimo ovce, krave, koze, pčele, mučimo se, ali uzalud sve kad nemamo puta. Molimo predsjednika Opštine da nam izađe u susret ili da nam odgovori hoće li nešto uraditi povodom asfalta, ako neće da selimo odavde”, poručio je Siniša Bulajić.

Da li će njihove molbe biti uslišene i hoće li im lokalna uprava izaći u susret i asfaltirati put, “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju jer na postavljena pitanja nije stigao odgovor.

Mještani su prije četiri godine sami sanirali kritične tačke puta, ali kiša je uradila svoje i sve uništila. Prilikom izgradnje magistralnog puta Nikšić-Grahovo-Risan mještani su dobili obećanje da će put do sela biti rekonstruisan, ali stalo se samo na obećanju. U selu, kako rekoše, zimuje desetak domaćinstava, ali ima i onih koji skoro svake sedmice dođu. Bilo bi ih, tvrde, i više da imaju put do sela.

Bonus video: