Više od učenja jezika: Okončan dvogodišnji Access program

Pored finansijske podrške ambasada SAD je obezbijedila i veliki broj gostujućih predavača kojima je engleski maternji jezik, a učenici su imali priliku i da posjete ambasadu SAD-a u Podgorici
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2017. 14:54h

Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore (ELTAM) ozvaničilo je završetak dvogodišnjeg Access (Access microscholarship) programa u Nikšiću tokom kojeg je 25 talentovanih učenika uzrasta od 13-15 godina iz toga grada prošlo intenzivni program učenja engleskog jezika. Program je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država posredstvom Ambasade SAD u Podgorici.

„Kada sam se srela sa vama krajem decembra 2015. godine rekla sam vam da sebi postavite visoke ciljeve, da sanjate velike snove, zato što možete da ostvarite sve što poželite ukoliko na tome vrijedno i predano radite“, kazala je američka ambasadorka Margaret En Uehara.

Prema njenim riječima, Access program je više od učenja jezika.

„On je stepenica ka novim mogućnostima. Nije bio cilj da samo naučite jezik, već da postanete budući lideri svoje zemlje“, kazala je Uehara i poručila učesnicima programa da su se sada pridružili „elitnom i ekskluzivnom klubu“ onih koji su uspješno završili Access program.

Pored finansijske podrške ambasada SAD je obezbijedila i veliki broj gostujućih predavača kojima je engleski maternji jezik, a učenici su imali priliku i da posjete ambasadu SAD-a u Podgorici.

„Ubijeđena sam da će ovo biti povod da radimo zajednički na sličnim projektima i da ćemo imati niz uspjeha u ovom pravcu“, poručila je potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, koja je čestitala učesnicima programa što su izdvojili da bi bili dio pomenute misije.

Radionice su realizovale nastavnice ELTAM-a Dragana Radoman, Milka Cerović, Milena Danilović, Dijana Elezović, Sandra Đurđić i Ratka Strunjaš.

Milka Cerović, koordinatorka za nastavnike Access programa za Nikšić, kazala je da su se učenici kroz pomenuti program upoznali sa američkom kulturom i vrijednostima, razvili kreativnost, timski rad i liderske vještine, i usavršili komunikacijske vještine na engleskom jeziku. Tokom dvije godine realizovana su 232 sata redovne nastave, 48 sati zimskih sesija, dva ljetnja kampa na Ivanovim koritima, 18 volonterskih aktivnosti.

„Na časovima Access programa je bilo više od učenja engleskog jezika. To je program kroz koji smo stekli nova prijateljstva, naučili da budemo jedna porodica, da uvažavamo i podržavamo jedni druge. Bila je posebna privilegija raditi sa vama ove dvije godine jer Access program je no što bi svaki nastavnik poželio – da radi sa posvećenim talentovanim učenicima i bude svjedok njihovog uspjeha i napretka“, kazala je Cerović obraćajući se polaznicima programa.

Jovana Đorojević, govoreći ispred učenika, kazala je da su za dvije godine naučili dosta toga – o američkoj kulturi i civilizaciji, društvu, sportu, muzici, unaprijedili jezičke vještine, razvili kreativnost, probudili u sebi empatiju i odgovornost prema sredini, savladali strah od javnih nastupa, dobili nove prijatelje.

„Iako smo svi različiti uspjeli smo da sarađujemo i izvučemo najbolje iz svake lekcije i svakog časa. Upravo zbog naših različitih interesovanja i talenata zasijali smo na raznim poljima i dobijali samo pohvale“, kazala je Đorojević i dodala da iako nije uvijek bilo lako raditi sa njima, nastavnice su uvijek uspijevale da ih razumiju na pravi način.

Galerija

Bonus video: