Brajović na sastanku sa NVO: Saradnja ključ za napredak institucija i društva

Predsjednik Skupštine je danas razgovarao s predstavnicima Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Centra za monitoring (CEMI), Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Građanske alijanse (GA)
61 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Brajović, NVO, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, NVO, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 15.09.2017. 13:45h

Otvorena i konstruktivna saradnja Skupštine i nevladinog sektora, sa nepristrasnim i objektivnim pristupom, u interesu je daljeg napretka institucija i društva, zaključeno je na sastanku predsjednika parlamenta Ivana Brajovića sa predstavnicima nevladinih organizacija koje su uključene u praćenje izbornog procesa.

Brajović je danas razgovarao s predstavnicima Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDM), Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Centra za monitoring (CEMI), Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Građanske alijanse (GA).

Iz Brajovićevog kabineta saopšteno je da je zajednički zaključeno da je Skupština postigla značajno veću otvorenost i transparentnost rada, što je dobra osnova za dalji napredak u razmijeni mišljenja sa civilnim sektorom, kako kroz organizacije, tako i individualno.

Navodi se da je razgovarano i o primjeni dobrih praksi iz razvijenijih demokratskih društava, uključivanje eksperata koji bi analitičkom podrškom dali osnovu za rad na unaprjeđenju zakonodavnih okvira, kvaliteta dokumenata, procedura i drugih elemanata značajnih za zakonodavnu i kontrolnu ulogu Skupštine, bilo da je riječ o izbornom ili nekom drugom procesu u interesu cijelog društva.

Brajović je naglasio da je ocjena, po kojoj je Skupština Crne Gore najotvoreniji parlament u regionu, dobijena u okviru istraživanja Regionalnog indeksa otvorenosti, podsticaj za dodatno povećanje otvorenosti rada i dvosmjerne komunikacije između parlamenta i crnogorske javnosti.

"Brajović je najavio da će do kraja godine biti održan Cetinjski parlamentarni forumi koji će se baviti upravo temom koja se tiče jačanja otvorenosti rada parlamenta, slanje otvorenijih poruka ka inicijativama građanskog društva sa ciljem dalje demokratizacije društva kroz podsticaj kulture rada i dijaloga", kaže se u saopštenju.

Sastanak sa nevladinim organizacijama održan je na dvadesetu godišnjicu od usvajanja Univerzalne deklaracije o demokratiji od Interparlamentarne unije, kao i na desetu godišnjicu od odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da se 15. septembar proglasi za Međunarodni dan demokratije.

Bonus video: