Trajekt "Trideseti avgust" počinje da saobraća u ponedjeljak: Obavljeno "uspješno probno pristajanje"

Dosadašnja "Prizna" je u petak poslijepodne i službeno pod novim imenom upisana u Registar brodova trgovačke mornarice Crne Gore i dobila je izvod iz Upsnika brodova koji vodi Lučka kapetanija Kotor

16860 pregleda 29 komentar(a)
Trajekt "Trideseti avgust", Foto: Morsko dobro
Trajekt "Trideseti avgust", Foto: Morsko dobro

Trajekt "Prizna" koga je nedavno u Hrvatskoj kupilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) iz Budve, sjutra će u sedam časova početi da redovno saobraća na liniji Kamenari-Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj.

Saopštili su to danas iz JPMD nakon što su jutros, kako kažu, obavili "uspješno probno pristajanje" na pristaništima u Lepetanima i Kamenarima, trajekta koji je u međuvremenu dobio novo ime "Trideseti avgust".

Dosadašnja "Prizna" je u petak poslijepodne i službeno pod novim imenom upisana u Registar brodova trgovačke mornarice Crne Gore i dobila je izvod iz Upsnika brodova koji vodi Lučka kapetanija Kotor.

Ovaj brod sagrađen 1970. u Švedskoj, dugačak je 54, širok 13,72 metara, a gaz mu iznosi 2,5 metara.

Pogone ga četiri dizel motora Scania ukupne snage 1.080 konjskih snaga preko dva posebna, tzv. Voith Schneider propelera (VSP), sa kojima brod koji može ukrcati četrdesetak drumskih vozila, postiže maksimalnu brzinu plovidbe od osam čvorova.

Tehnički inspektorat Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) "Tridesetom avgustu" je u petak izdao priveremeno i uslovno Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu (Certificate of Seaworethiness) u kome piše da je taj brod pregledan "u skladu sa zahtjevima Dijela 1 Pravila za tehnički nadzor pomorskjih brodova UPSUL" i da je "pregledom utvrđeno da je stanje strukture, mašina i opreme zadovljavajuće i da brod za navedenu namjenu i područje plovidbe zadovoljava zahtjeve Pravila za tehnički nadzor pomorskih bodova".

U Svjedočanstvu o sposobnosti za plovidbu koji je UPSUL izdao "Tridesetom avgustu" i kojeg potpisuje načelnik Tehničkog inspektorata, diplomirani inženjer Milo Radović stoji da je brod ima 307 bruto-tona, određeno mu je najmanje zahtjevno područje plovidbe 4 (plovidba unutrašnjim morskim vodama i terotorijalnim morem Crne Gore) i propisano da se na njemu istovremeno može naći maksimalno 310 osoba.

Svjedočanstvo o sposobnosti za plovidbu koji je izdao UPSUL, ovom trajektu vrijedi do 21. maja ove godine "uz uslov da se u navedenom periodu izvrše godišnji/međupregled/periodični pregledi u skladu sa zahtjevima Tehničkih pravila UPSUL".

To u suštini, značli da crnogorski UPSUL nije do kraja prihvatila aktuelni i do sada važeći sertifikat o ispravnosti dosadašnje "Prizne" kao roro putničkog broda (trajekta), a koji je tom brodu izdao Hrvatski registar brodova iz Splita, a koji je inače, imao rok važenja do 21. maja 2026.

Uslovni i privremeni Sertifikat o sposobnosti za plovidbu trajekta '30. avgust'
Uslovni i privremeni Sertifikat o sposobnosti za plovidbu trajekta "30. avgust"foto: Siniša Luković

JPMD je "Priznu" kupio za 569.000 eura od kompanije ABM Tours iz Neviđana sa ostrva Pašman u Hrvatskoj.

Morsko dobro je 28. februara preko portala javnih nabavki Crne Gore raspisalo oglas za "nabavku trajekta za prevoz vozila i putnika sa krmenom i pramčanom rampom, odnosno RORO putničkog broda", a u tehničkim karakteristikama traženog plovila skoro da je "nacrtalo" trajekt "Prizna".

"Vijesti" su inače, dan ranije objavile da će JPMD u Hrvatskoj kupiti upravo ovaj brod.

"Prizna" je inače, vlansištvo ABM Toursa postala prije nekoliko mjeseci, nakon što je prethodni dugogodišnji vlasnik tog trajekta – hrvatska džavna brodarska firma "Jadrlolinija" iz Rijeke, prethodno u tri navrata tokom većeg dijela 2022. godine, pokušavala da tehnološki prevaziđenu i zastarjelu "Priznu" proda na javnoj licitaciji po početnoj cijeni od koja se zavisno od vremena kada su oglasi raspisivani, kretala od 80.000 do 150.000 eura.

Procijenjena vrijednost nabavke ovog trajekta kojoj je pola godine nakon što je "Jadrolinija" prodala "Priznu" ABM Toursu, pristupilo crnogorsko državno preduzećče Morsko dobro je međutim, bila čak 570.000 eura bez PDV-a.

Hrvatska firma sa ostrva Pašman je 2. marta Morskom dobru poslala inicijalnu ponudu za prodaju svog trajekta "Prizna" za koji su tražili tačno onoliko koliko je JPMD i ponudilo – 570.000 eura.

Državna firma na čijem su čelu predsjednik Upravnog odbora (UO) Blažo Rađenović (URA) i izvršni direktor Mladen Mikijelj (DF) je, potom, kako se navodi u Odluci o izboru najpovoljnije ponude, sprovela pregovore "u cilju smanjenja cijene", te je uspjela da ponudu ABM Toursa sa inicijalnih 570.000 eura, smanji na konačnih 569.000 eura bez PDV-a.

Budući da je prethodno od Vlade dobilo saglasnot da trajekt kupi kao hitnu javnu nabavku, Morskom dobru će na ovakvu kupovinu "Prizne" PDV biti obračunat po stopi od nula odsto.

Iako je kupoprodajni ugovor od strane direktora Morskog dobra potpisan 4. marta, a od strane direktora ABM Toursa Anta Milolovića tek 6.marta, "Prizna" je već 29. februara sa Pašmana isplovila prema Crnoj Gori gdje je stigla u kasnim popodnevim satima 3. marta kada je brod uplovio u luku Zelenika.

Brod je, kao se navodi u zvaničnim papirima koji su objavljeni na portalu javnih nabavki, tek tada u Zelenici pregledala ekipa inspektora Tehničkog inspektorata plovnih i plutajućih objekata Uprave pomorske sigurnosti i upravljavnja lukama Crne Gore – samo nekoliko sati prije nego što je narednog dana, rukovodstvo Morskog dobra formalno donijelo "Odluku o izboru najpovoljnije ponude" u ovoj nabavci.

Iako je "Prizna" kupljena na način koji ne predviđa redovna procedura Zakona o javnim nabavkama jer je Vlada dala zeleno svjetlo Morskom dobru da pod hitno kupi trajekte za održavanje linije Kamenari-Lepetane koju je ta firma preuzela 18. februara, direktor JPMD Mladen Mikijelj je negirao da je to učinjeno u direktnim pregovorima sa donedavnim vlasnikom ovog broda iz Hrvatske.

Potvrda o neposrednoj pogodbi
Potvrda o neposrednoj pogodbifoto: Siniša Luković

"Još jedna lažna vijest je da je kupljen trajekt pod direktnom pogodbom. Apsolutno nije tačno. I za ovaj i za sve naredne trajekte, ćemo raspisati javni poziv. Znači, raspisan je javni poziv ali gotovo je bilo izvjesno da za iznos koji smo kandidovali nije moguće dobiti drugi trajekt na tržištu. Kandidovali smo iznos od 570.000 eura", kazao je Mikijelj gostujući prošle sedmice u programu TV Vijesti.

Potvrda da je brod kupljen neposrednom pogodbom
Potvrda da je brod kupljen neposrednom pogodbomfoto: Siniša Luković

Međutim, podaci sa portala javnih nabavki Crne Gore, ali i iz same Odluke o izboru najpovoljnije ponude Morskog dobra od 4.marta jasno piše da je ova javna nabavka sprovedena kroz "pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje".

Bonus video: