Špajak: Zabrinuta sam zbog Lejle Kašić, menadžment RTCG i institucije da ispitaju navode

"Uvjerena sam će se RTCG, kao javni servis, na adekvatan način tretirati i prioritizovati ovo pitanje i da će sprovesti sve mjere koje su potrebne kako bi se zaštitili svi koji su uključeni u rad ove kuće"

6828 pregleda 11 komentar(a)
Špajak, Foto: LGBT Forum Progres
Špajak, Foto: LGBT Forum Progres

Milica Špajak, članica Savjeta radio televizije Crne Gore (RTCG) i programska direktorica LGBT Forum Progresa saopštila je da je duboko zabrinuta zbog novinarke Lejle Kašić, u vezi navoda o seksualnom uznemiravanju tokom snimanja emisije "Dnevnica".

"Koristim priliku da iskažem solidarnost i podršku njoj i svim onima koji su se suočili sa sličnim iskustvima", rekla je Špajak u saopštenju LGBT Forum Progresa.

Kašić, pjesnikinja i producentkinja televizijske emisije "Dnevnica" koja se emituje na RTCG, prijaviće nadležnim organima muzičara Ramba Amadeusa (Antonija Pušića) za seksualno uznemiravanje. Ona je ranije u izjavi za "Vijesti" potvrdila ono što je podijelila na svojim profilima na društvenim mrežama, ali i da je o incidentu izvijestila predstavništvo UNICEF-a za Crnu Goru, s obzirom na to da je muzičar ambasador dobre volje te organizacije.

Špajak je pozvala menadžment RTCG, kao i nadležne institucije sistema da ispitaju ove navode i preduzmu sve neophodne korake da bi se zaštitile sve osobe sa iskustvom nasilja u društvu.

"Neophodno je naglasiti koliko je hrabrosti potrebno da bi se o ovome govorilo kako na ličnom nivou, tako i u širem društvenom kontekstu u kojem nažalost vjera u žrtve seksualnog i drugih oblika uznemiravanja nije praksa. Upravo zbog ovog stava prema žrtvama uznemiravanja, dolazi do obeshrabrenja i u najvećem broju slučajeva bira se ćutnja, što dovodi do nastavka ovakvih oblika ponašanja. Zato je neophodno da se uvaže i poštuju glasovi svih onih koji su na bilo koji način diskriminisani i obespravljeni, kao i da se preduzmu adekvatne preventivne, a ne samo reaktivne mjere sprječavanja ovih događaja i oblika ponašanja u budućnosti", kaže Špajak.

Ona navodi da je kao članica Savjeta RTCG, ali i dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava, posvećena tome da se stvore sigurni, profesionalni i adekvatni radni uslovi za sve zaposlene u RTCG.

"Uvjerena sam će se RTCG, kao javni servis, na adekvatan način tretirati i prioritizovati ovo pitanje i da će sprovesti sve mjere koje su potrebne kako bi se zaštitili svi koji su uključeni u rad ove kuće. Na samom kraju, kao žena i članica Savjeta, obavezujem se da ću blisko pratiti ishod ispitivanja predmetnih navoda, kako od strane kuće koju predstavljam, ali i nadležnih institucija i pružiti svu svoju podršku u domenu mojih ovlašćenja kako bi se i ovaj i slični slučajevi adekvatno riješili", kaže Špajak.

Bonus video: