Tamnim staklima i mijenjanjem tablica u ASK-u se bore protiv "pritiska javnosti"

MUP dao saglasnost Agenciji za sprečavanje korupcije da promijeni registarske oznake i zatamni stakla na skupocjenom automobilu

40736 pregleda 50 komentar(a)
Perović, Foto: BORIS PEJOVIC
Perović, Foto: BORIS PEJOVIC

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović i zaposleni u toj instituciji trpe pritisak javnih funkcionera, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija i to tokom vožnje u službenom BMW 318.

To je razlog zbog kojeg su prošle godine u maju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražili i dobili saglasnost da službene registarske oznake mijenjaju civilnim, ali i da zatamne stakla na skupocjenom državnom automobilu.

Rješenje MUP-a, kojim je data saglasnost za mijenjanje tablica i zatamnjivanje stakala automobila Agencije, dobila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

MUP je procijenio da je “konstantni pritisak na Agenciju od strane javnih funkcionera ostalih lica, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija” opravdan razlog da oznaka na tablici službenog BMW 318 ne sadrži skraćenicu CG ili MN.

Službeno vozilo koje koristi Perović
Službeno vozilo koje koristi Perovićfoto: MANS

Sve to stoji u rješenju koje potpisuje Sergej Sekulović, tadašnji ministar, a aktuelni savjetnik premijera Dritana Abazovića za unutrašnju politiku i politički sistem.

Sekulović, ali ni Agencija ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”.

Krajem aprila prošle godine, tadašnji ministar MUP-a Sekulović je potpisao rješenje, prema kojem se dozvoljava zatamnjivanje stakala a ovlašćeno lice može mijenjati službene registarske tablice civilnim na službenom BMW 318, zbog toga što, kako se tvrdilo u zahtjevu Agencije za sprečavanje korupcije, “će vozilo koristiti, pored direktorice, i ostali zaposleni Agencije, koji su pod konstantnim pritiskom javnih funkcionera i ostalih lica, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija”.

Sekulović ne odgovara na pitanje da li je, nakon obraćanja Agencije i odobrenja mijenjanja tablica, tražio da se uradi procjena bezbjednosti direktorice i zaposlenih u Agenciji i ako nije, zbog čega nijesu, s obzirom na to da se stiče utisak da funkcioneri, dio medija i pojedine NVO “vrše pritisak” na njih isključivo ako koriste službeni BMW.

Ni iz Agecije ne odgovaraju na pitanje da li su tražili procjenu bezbjednosti za direktoricu i zaposlene. Ignorišu i pitanje u vezi sa sličnim zahtjevima za ostala službena vozila u njihovom posjedu, odnosno da li pritisak postoji samo na BMW 318.

Kilometraža podugačka, direktorka ASK i pomoćnica nijesu štićene ličnosti

”Vijesti” su ranije objavile da su Perović i njena pomoćnica Nina Paović samo za jedan mjesec, u septembru prošle godine, službenim automobilima prešle više od 6.800 kilometara.

Agencija je još 2016. godine donijela pravilnik o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava. Ova institucija je raspolagala u aprilu ove godine sa pet automobila. Odlukom iz aprila, direktorica Perović sebi je dodijelila na 24-časovno korišćenje limuzinu BMW 318, a pomoćnici direktora terenac “nisan x-trejl”.

Na osnovu putnih naloga se može vidjeti da je direktorica, na primjer, u septembru prešla više od 4.200, a njena pomoćnica više od 2.600 kilometara. Direktorica je tog mjeseca koristila državno vozilo i za službeni put u Sloveniju.

Drugih mjeseci kilometraža je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu do 2.200 kilometara u decembru za direktoricu.

Od Agencije nismo dobili odgovore ni koliko iznose mjesečni troškovi na gorivo.

Putni nalozi sa sajta Agencije ukazuju na to da je vozilo, koje koristi direktorica, na dnevnom nivou samo na teritoriji Podgorice prelazilo i po 120 kilometara.

Putni nalozi za automobil koji koristi njena pomoćnica pokazuju da je terenac “nisan x-trejl” dnevno prelazio i po gotovo 140 kilometara. Pomoćnica direktorice putuje sa Cetinja. Kilometraža na relaciji Podgorica-Cetinje i Cetinje-Podgorica je oko 70 kilometara.

I MANS je prošlog mjeseca problematizovao upotrebu službenih automobila, uključujući i to da se na vozilu direktorice mijenjaju tablice sa državnih na civilne.

Na njihov raniji upit o tome da li je direktorica Agencije štićena ličnost, te da li je za nju rađena bezbjednosna procjena, iz MUP-a i Agencije za nacionalnu bezbjednost su odgovorili odrično.

Iz Agencije su tada optužili MANS za izvrtanje činjenica i konstruisanje afera, navodeći da se sve radi u skladu sa zakonima. Dodaje se da “s obzirom na to da je iz obraćanja MANS-a očigledno da se kretanje direktorice ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbjednost”.

Bonus video: